Nedjelja, 20 Srpanj 2014 14:13

Dožinky, žetvene svečanosti najveća su manifestacija Čeha u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POVODOM 90. GODINA ČEŠKE BESEDE U KAPTOLU ODRŽANE  -

 KAPTOL – Tradicionalne Dožinky, žetvene svečanosti, najveća su manifestacija Čeha u Republici Hrvatskoj, koje se održavaju od kada su se Česi masovnije počeli doseljavati na prostore Hrvatske. Uglavnom se održavaju u Daruvaru, gdje i ima najviše doseljenih Čeha, a ponekad i na području Kaptola. Sada su se nakon 25 godina ponovno vratile u kaptol, povodom obilježavanja 90. godišnjice osnivanja i uspješnog rada Češke besede Kaptol. Žetvene svečanosti su manifestacija kojom se osim simboličnog prikaza uspješnog ubiranja ljetine, prikazuje i sve ono što je češka nacionalna manjina u Hrvatskoj postigla u kulturnom, prosvjetnom i društvenom životu.

 Najveća atrakcija Dožinky, žetveni je mimohod, ove godine oko 1.200 sudionika iz 32 češka društva, čeških beseda, te gostiju, folklornih društava slovačke nacionalne manjine, gostiju folkloraša iz Mađarske, te domaćih folklornih društava iz Kaptola i Alilovaca. Žetveni mimohod predvodio je veliki žetveni vijenac kojeg nose desetci mladića i djevojaka u narodnim nošnjama a simbolizira bogatstvo žetve, oduvijek simbola blagostanja, dobre godine u kojoj neće biti gladi. Slijedilo je dvadesetak prikaza obrade polja, konjima i plugom, sjetve žita ručnom sjetvom, i košnja žita, te alegorijskih kola okićenih žitom, na kojima su se prikazivali radovi oko žetve, udaranje klasova drvenim napravama, vršidba ručnim vršalicama, obrada žita mljevenjem, te pečenje kruha i ostalih slastica od brašna. Tako smo vidjeli sve poslove, od sjetve do kruha, kojega su brojni gledatelji, nekoliko tisuća i mogli kušati.

 Nastavak žetvenog mimohoda donio je prezentaciju folklora, pjesme i plesa, živopisnih narodni nošnji Čeških beseda iz cijele Hrvatske, od najjužnije iz Rijeke, preko Zagreba do kontinentalnih i slavonskih beseda. Najstarija je beseda osnovana u zagrebu, i upravo slavi 140. godina postojanja, te ona iz Hercegovca, koja proslavlja 120 godina postojanja.
- Zadovoljni smo ovim žetvenim svečanostima, na kojima se okupilo zaista puno sudionika, te puno posjetitelja. Veliku pomoć i podršku u organizaciji pružila nam je lokalna samouprava, sve udruge na našem području. Evo nakon 25 godina dobili smo čast da organiziramo jedne Dožinky, nadam se da sada tako dugo nećemo čekati, nego da ćemo opet biti domaćini, npr. za 5 ili deset godina. Nakon ovog svečanog mimohoda svi sudionici, sva društva prikazat će najpoznatije plesove svoga kraja na velikoj pozornici, što će trajati do dugo u noć – istakao je Zdenko Tauš, predsjednik Češke besede Kaptol, koje je uz Savez Čeha RH, Općinu Kaptol i Požeško-slavonsku županiju organizator ovih 58. žetvenih svečanosti, Dožinky, žetvene svečanosti održavaju se u Kaptolu po peti puta. Prve su održane 1955. godine, a posljednje su održane 1989. godine, a evo nakon 25 godina i u samostalnoj Republici Hrvatskoj, Kaptol je ponovno bio domaćinom jedne od najznačajnijih manifestacija nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

 Češka beseda Kaptol osnovana je 1923. godine i okuplja pripadnike češkog porijekla, ali i ostale građane s područja općine Kaptol. Beseda djeluje na kulturnom, prosvjetnom, humanom, zabavnom i gospodarskom području, njeguje češki jezik, pismo i običaje iz domovine. Beseda promiče razvijanje prijateljske suradnje između građana RH i matične zemlje Češke.

Dom češke besede sagrađen je u Kaptolu 1931. godine, a danas je to uređeni multifunkcijski dom. Prvotno je uz društvene sadržaje služio i kao škola, jer Škola češkog jezika u Kaptolu djeluje od 1924. godine. Danas se češki jezik kao fakultativni predmet uči u OŠ u Kaptolu.

 Češki i moravski doseljenici počeli su dolaziti u Kaptol i okolicu u drugoj polovini 19. stoljeća, tako da su početkom 20. stoljeća činili polovinu stanovnika Kaptola. Česi su se doseljavali iz Sudeta (Kdyne v Klatov), a Moravci iz Bistrica. Većina njih su bili zanatlije, ali su kupovali i zemlju pa se bavili i zemljoradnjom, točnije proizvodnjom krumpira po kome je Kaptol i danas poznat.