Ponedjeljak, 15 Rujan 2014 09:35

Obilježili 70. godišnjicu prvog oslobođenja Požege

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

UDRUGA ANTIFAŠISTA I ANTIFAŠISTIČKIH BORACA POŽEGA  -

 POŽEGA - Svečanom akademijom u dvorani Obrtničkog doma požeška Udruga antifašista i antifašističkih boraca obilježila je 70. godišnjicu prvog oslobođenja Požege, 70. godišnjicu pogibije Nikole Demonje i 70. godišnjicu oblasne konferencije Antifašističke fronte žena Slavonije. Proslava je održana pod pokroviteljstvom grada Požege i gradonačelnika Vedrana IMG 8764Neferovića, i prvotno se trebala održati u Gradskom kazalištu Požega, no dva dana prije samog održavanja prostor kazališta je otkazan i proslava preseljena u znatno manju dvoranu Obrtničkog doma.
Na obilježavanju osim velikog broja antifašista i antifašističkih boraca nazočili su zamjenik župana Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić, predsjednik Gradskog vijeća grada Požege Nino Smolčić, Ivan Fumić, izaslanik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, izaslanik ministra branitelja Ivica Grujić, predstavnici političkih stranaka, vojske i policije, te članovi antifašističkih udruga iz Vukovara, Pakraca, Lipika, Daruvara, Slav. Broda, Virovitice, Slatine, Siska i Petrinje.
U ime organizatora sve je pozdravila Kata Holjevac, predsjednica požeške udruge antifašista, a prigodni referat o činjenicama toga vremena prije 70 godina pročitao je član udruge Milan Radović. IMG 8770– Vrijeme Narodnooslobodilačkog rata nas je trajno obilježilo antifašizmom na čijim se temeljima i oblikovala današnja Europa. Antifašizam je pobijedio u ratu za bolji svijet, a time su antifašisti doprinijeli i današnjoj Hrvatskoj. To se ničime ne može promijeniti i mi se ovom akademijom želimo prisjetiti tog vremena i svih žrtava i patnji koje su narodi ovog kraja podnijeli u zajedničkoj borbi protiv fašizma 20. stoljeća– istakla je Kata Holjevac.
- Ova obljetnica znak je da civilizacijski korpus Europe i hrvatske odaje počast svima onima koji su u 2. Svjetskom ratu dali svoje života za slobodu. Upravo na antifašističkoj borbi danas se zasnivaju nacije, Europska unija i razvoj civilizacije. Svi oni koji negiraju NOB priključuju se snagama ekstremizma koje izazivaju rat i mržnju, a znamo što to donosi – istakao je Ivan Fumić.