Ponedjeljak, 08 Prosinac 2014 09:49

Što se dešava u Dječjem vrtiću Šareni svijet?

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

NEZADOVOLJNI KORISNICI DJEČJEG VRTIĆA ŠARENI SVIJET OBRATILI SE TJEDNIKU KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA MOLEĆI ZA POMOĆ

 POŽEGA – Pismo u kojemu nezadovoljni korisnici Dječjeg vrtića Šareni svijet apeliraju da im se pomogne, osim ustanovi Pučke pravobraniteljice, nadležnim ministarstvima, gradu Požegi i Državnom odvjetništvu stiglo je i u redakciju tjednika Kronika požeško-slavonska s molbom da im pomognemo senzibilizirati javnost na probleme s kojim se suočavaju.

 - Obavještavamo vas na nezakonite radnje koje se provode u javnoj ustanovi Dječji vrtić „Šareni svijet“ u Požegi, Frankopanska 180., koja radi protuzakonito dovodeći u opasnost djecu koja borave u vrtiću kao i sve zaposlenike.

 Djeca i zaposlenici borave u neadekvatnim uvjetima, ministarstva su ustanovi odobrila boravak 31-og djeteta, a u istom objektu trenutno boravi 53-oje djece. Zaposlenici rade protuzakonito jer na određeni broj djece ide određeni broj osoba za čuvanje djece što u konkretnoj ustanovi nije jer nedostaje broj školovanih osoba za čuvanje djece.

 Po nalogu predsjednika upravnog vijeća, članova, ravnatelja i osnivača ustanove jedan obrok dijeli se na dvoje djece, što se može provjeriti jer se povećao broj djece, a smanjile su se porcije od cateringa tvrtke B..., da bi se umanjili troškovi poslovanja iako je zakonom propisano što i koliko je ustanova dužna pružiti svakom djetetu.

 Po nalogu predsjednika upravnog vijeća i članova protuzakonito je imenovana ravnateljica ustanove jer nije raspisan javni natječaj i imenovana osoba ne zadovoljava zakonske uvjete za mjesto ravnatelja.

 Za svu djecu uzima se novčana subvencija od grada Požega bez obzira ako su djeca bolesna ili na godišnjem odmoru krivotvoreći dokumente prema gradu Požegi i navodeći da su djeca cijelo vrijeme boravila u vrtiću iako to nije istina.

 Iako od ministarstva imaju odobrenje za samo 31. dijete šalju naloge prema gradu Požegi o većem broju djece, dovodeći gradske vlasti u zabludu i tražeći da im se isplati ono što po zakonu nemaju pravo.

 Posebno treba obratiti pažnju da zbog pretrpanosti objekta pogotovo u zimskim uvjetima dolazi do velike koncentracije ugljičnog dioksida što može biti pogubno za djecu koja borave u objektu jer im ponestaje kisika i može doći do smrti djece uslijed gušenja, pogotovo prilikom spavanja.

 Zaključiti je da se grubo krše prava djece i roditelja a poigravajući se sa zakonom idu samo u smjeru pribavljanja imovinske koristi ne obazirući se pri tome na moguće katastrofalne posljedice – pišu nezadovoljni korisnici moleći za zaštitu njihovog identiteta.