Nedjelja, 08 Veljača 2015 12:33

Proizvođači švargla iz tri slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

3. ŠVARGLIJADA U GRABARJU DONIJELA NOVE ŠAMPIONE -

 GRABARJE – Po treći puta ponajbolji majstori i proizvođači švargla, te poznate slavonske delicije natjecali su se na Švarglijadi u Grabarju, kraj Kutjeva. Dobru suradnju domaći KUD Poljadija iz Grabarja s tjednikom Kronika požeško-slavonska okrunili su sa zajedničkom organizacijom ovakve jedne gastro manifestacije koja na stol vraća također jednu pomalo zaboravljenu deliciju slavonskog sela. kako polako nestaju i ona prava kolinja tako nestaje i švargl s slavonske IMG 3036trpeze, no oni najuporniji čuvari baštine slavonskog sela ne dopuštaju da to ode u zaborav, nego ovakvom manifestacijom podsjećaju da je i to karakteristična mesna delicija koja ima veliki broj ljubitelja i treba ju svakako postaviti kao slavonski brand.

 Ove godine Švarglijada, kojoj je podršku dala Požeško-slavonska županija i njena Turistička zajednica, te grad Kutjevo, imala je i više natjecatelja, a svoje švargle donijeli su ponosni majstori švargla iz cijele Požeštine, Feričanaca, Đakova, Piškorevaca i Nove Gradiške, tako da su bile zastupljene tri slavonske županije. – Možemo pohvaliti majstore švargla od ove godine jer prosudbena komisija nije pronašla niti jedan primjerak koji nije bio za ocjenu, svi su bili dobri i rekao bih za nijansu bolji od prošle godine. Bilo je zaista teško ocijeniti i pronaći koji je švargl najbolji, tako da smo sedam s najvišim ocjenama koji su zaslužili zlatne plakete ocjenjivali ponovno, da potvrdimo svoje ocjene. Čestitam svima, a posebno šampionu s najviše bodova i sedam pozlaćenih švargla – istakao je Ferdinand Troha, dipl. inž. prehrambene tehnologije, iz prosudbene komisije.

 - Švargl se po starom izvornom receptu pravi u IMG 3098svinjskom želudcu. U švargl ide meso od glave, kože, masnoće, srca, jezici i nekada se to pravilo samo od svinja na svinjokolji. Nekada se to proizvodilo sitnim rezanjem svih sastojaka, a danas mljevenjem dobivamo kompaktnu masu. Više se danas radi i na postizanju kvalitetnijeg okusa, a dodatno ljudi nabavljaju više mesa od srca i jezika, pa je u švarglu više kvalitetnog mesa. To danas traži tržište i oni koji švargl vole, a ovo je upravo vrijeme kada se švargl konzumira, pa do proljeća – istakao je Vjenceslav Hruška, poznati zlatni proizvođač kulena i ostalih mesnih delicija od svinja iz vlastitog uzgoja, a posljednjih nekoliko godina u uzgoju ima i crnu slavonsku svinju, koja njegovim proizvodima daje još bolji okus. On proizvodi švargl u svom OPG u većim količinama, po 50 i više kilograma smjese, no nakon sušenja i dozrijevanja švargla kaže da sve proda u 14 dana jer se švargl danas ponovno traži, kao i čvarci koji su postali prava i skupa delicija.

Ovogodišnji švargl šampion proizveo je mladi proizvođač Tomislav Hip iz Srednjeg Sela, koji je prošle godine Pobjednički švargl Tomislava Hipaosvojio također zlatnu plaketu. Iako sretan što je njegov švarg najbolji, istakao je da ga je zapravo tome poučio punac koji mu pomaže prilikom svinjokolje, te da je recept pobjedničkog švargla naslijedio od njega, a također i od ostalih mesnih delicija, kulena i kobasica koje s uspjehom radi.

 Zlatnu medalju zaslužili su još proizvođači Josip Malčić iz Grabarja, Mato Bošnjaković iz Piškorevaca, OPG Ilija Kolić iz Đakova, Željko Begović iz Drškovaca, OPG Arić iz Crnogovaca kraj Nove Gradiške. Sve švargle su degustirali i ocjenjivali i posjetitelji u dvorani Vatrogasnog doma u Grabarju, koji su najviše svojih glasova na glasačkim listićima dali za švargl Drage Kalafađića iz Grabarja. Plakete i nagrade su uručili kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, predsjednica gradskog vijeća Josipa Miličević, urednik tjednika Kronika Vladimir Protić i predsjednik KUD-a Ivica Ribičić.

 Na Švarglijadi obitelji, prijatelji i rodbina uređuju i svatko svoj stol na koji postavljaju samo domaću i staru autohtonu hranu, od suhomesnatih proizvoda do sarme, prasetine i raznih slastica. Komisija za ocjenu stola koju čine novinari lokalnih medija najljepšim stolom ove godine IMG 3363proglasili su stol Lidije Starčević iz Lakušije koja je sa svojim društvom uredila stol u jednom od slavonskih kirvajskih svečanih dana.

 Uz odličnu glazbu tamburaškog sastav Bisernica zabava i druženje se nastavilo do jutarnjih sati a upriličena je i aukcija najvećeg i najmanjeg švargla. Postigli su u nadmetanjima i dobru cijenu, a sredstva su išla za mlade tamburaše Poljadija iz Grabarja koji uspješno sviraju godinu dana i tek trebaju stasati. Za sada prate svoj KUD Poljadija na nastupima, ali već nastupaju i na vinskim manifestacijama u Kutjevu i Vetovu.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Alen Protić