Utorak, 24 Veljača 2015 09:09

Spašavali od požara i poplava

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

121. GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD VELIKA -

 VELIKA – Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika prošle godine proslavilo je veliku obljetnicu, 120 godina postojanja društva, a obilježena je dostojno sa svečanom sjednicom, brojnim gostima, dodjelom priznanja najzaslužnijima i velikom pokaznom vježbom. No osim proslave velički vatrogasci su imali pune ruke posla sa gašenjem požara, a još više sa spašavanjem od vode i poplava. Tako su devet puta intervenirali i gasili požare na građevinskim objektima i tri puta na otvornom prostoru, imali 140 tehničkih intervencija, 30 prijevoza pitke vode, a danima i stotinama sati proveli su u spašavanju stanovnika od poplava koje su se prošle godine dogodile u više navrata. Uz spašavanje i pomaganje stanovništvu općine Velika, vatrogasci su svoj humani posao obavljali i u Posavskim Podgajcima i Gunji, koja su teško stradala od poplave nakon pucanja nasipa na Savi.

Veličani su sudionici i vatrogasne koordinacije zeleno plavo pa razvijaju prijateljske i stručne veze sa priobaljem, te su boravili u Vodicama i Bakru na uzvratnim susretima koji imaju sportski, natjecateljski i stručni vatrogasni sadržaj. Velički vatrogasci boravili su i u vatrogasnoj školi u Tirolu i odande dovezli donaciju vatrogasne i informatičke opreme za svoje društvo.

Uz 36 operativnih vatrogasaca koji su uvijek spremni izaći na požar društvo ponosno broji i 36 članova vatrogasne mladeži, za koje se nadaju kada porastu da će postati vatrogasci i nastaviti na putu koji im danas prave njihovi očevi. – Vatrogasac je stil života, u vatrogascima su i očevi i sinovi, u vatrogascima su čitave obitelji i zato vam ja čestitam na tome što ste uspjeli ovo društvo izgraditi i biti na ponos ovom kraju – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je za pomoć primio i zahvalnicu u ime županije od DVD Velika.

-  Nadam se da ćemo zadržati svu ovu mladež i aktivnosti vatrogasaca, koja je sve teža zbog zakonskih okvira koji su znatno umanjili proračun općine. Oni su uz uspješnu obranu od požara uspješno izvršili i sve zadatke na obrani od poplava naših naselja i to u više navrata prošle godine – istakao je velički načelnik općine Vlado Boban koji je prošle godine uspio osigurati 68 tisuća kuna iz proračuna za vatrogasce, a kako će ove godine kada je proračun stanjen za trećinu, nezna ni sam.

Predsjednik društva Ante Adžić uručio je i za sve zaslužne članove društva vatrogasnu statuu, a predsjednik VZŽ Željko Petrović i županijski vatrogasni zapovjednik Josip Ugrin, uvjerenja o završenim specijalnostima i nakon položenih ispita nova unapređenja u činovima i zvanjima.

Tekst/Foto: Vladimir Protić