Nedjelja, 22 Ožujak 2015 12:01

Pohodili na 6 raznih staza po Papuku

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

33. PAPUČKI JAGLACI OKUPILI PREKO 2.000 PLANINARA -

 VELIKA – Tradicionalni 33. po redu Papučki jaglaci koji se uvijek održavaju prvih dana proljeća okupili su u Velikoj preko 2.000 planinara, izviđača, planinarskih školskih društava i ljubitelja prirode. Došli su iz brojnih mjesta iz cijele Slavonije i Hrvatske, od Iloka do Međimurja, od Dalmacije, iz Splita, preko Rijeke do Istre, iz IMG 6214Gorskog kotara, pet planinarskih društava iz Zagreba, a bilo je i planinarskih društava iz Novog Sada, Žebča, Zenice, Maglaja, Uskoplja, a po prvi puta i Odred izviđača iz Slavonskog Šamca.

Sve planinare pozdravili su i zaželjeli im sretan pohod po Papuku, ali i lijepo druženje kasnije uz planinarski grah i glazbu načelnik općine Velika, Vlado Boban, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednik HPD Sokolovac Predrag Livak ispred društva koje organizira ovu planinarsku manifestaciju i predsjednik Planinarskog saveza Slavonije Otmar Tosenberger koji je Papučke jaglace proglasio otvorenim i u čast 120. obljetnice Planinarskog saveza Slavonije. - Prvo planinarsko društvo osnovano je u Osijeku, pod imenom Bršljan, a odmah nakon nekoliko godina i u Požegi, te se tradicija planinarenja nije prekidala punih 120 godina. Povodom toga održat će se i 5. srpnja, 65. Dan planinara Slavonije, veliki susret slavonskih planinara na Jankovcu – istakao je Tosenberger.

IMG 6243Domaćini iz HPD Sokolovac Požega za brojne planinare priredili su čak 6 staza, raznih dužina hoda i težine uspona, pa su svi mogli za sebe izabrati najbolju rutu, ovisno o njihovoj spremnosti i želji za planinarenjem. Tako se moglo ići na Stazu jaglaca do Tauberovih stijena od 3 sata hoda, stazu do Trišnjice 4 sata hoda, staza Mališčak 6 sati hoda, staza do Jankovca od 6 sati hoda, staza za malo spremnije do Ivačke glave od 7 sati i staza Nepoznata trasa koju su organizirali renđeri Parka prirode Papuk od 4 sata hoda. Svi planinari i sudionici pohoda su zamoljeni da ne beru proljetnice, a sve svoje smeće da ponesu sa sobom do kanti na polazištu, te da tako čuvaju našu lijepu prirodu da takva i ostane. Za sve staze organizirani su vodiči i pratnja koju su činili najiskusniji vodiči HPD Sokolovca i dvadesetak pripadnika Gorske službe spašavanja Stanice Požega, te njihovi gosti iz slavonskih Gorskih službi.

Tekst/Foto: Vladimir Protić