Nedjelja, 12 Travanj 2015 10:34

Proučavali proces proizvodnje papira u Belišću

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

DRUŠTVO ENERGETIČARA POŽEGA NA STRUČNOJ EKSKURZIJI -

 POŽEGA / BELIŠĆE -  Jedno od aktivnijih društava, koje cijelu godinu ima aktivnosti je požeško Društvo energetičara, koje niz godina za svoje članove osim teoretskih edukacija organizira i više puta godišnje stručne ekskurzije. Na tim stručnim putovanjima uvijek obilaze neke od većih i značajnijih energetskih postrojenja, te proizvodne procese. Do sada su obišli desetke hidroelektrana, termoelektrana i toplana, velikih privrednih sustava u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Austriji. IMG 7194Ovaj puta predmet obilaska i proučavanja bio je bivši kombinat Belišće, koji se u privatizaciji razbio na nekoliko tvrtki. Sadašnja tvornica Duropack bavi se proizvodnjom papira za ambalažu i proizvodnjom ambalažnih artikala, a u vlasništvu je Austrijskih vlasnika. A sve je počelo još prije 130 godina kada je 1884. na 1885. godine braća Vilim, Alfred i Ladislav Gutmann koji su imali tvrtku u Kanjiži, zajedno s tvrtkom njihove starije braće Edmunda i Isidora iz Beča osnovali drvoprerađivačko poduzeće na desnoj obali Drave. Na tom mjestu oni su osnovali i naselje za radnike Belišće. Sve se to dešavalo u tadašnjoj državi Austro-ugarskoj monarhiji kojoj su pripadali i ovi dijelovi Hrvatske. Za sve je i tada trebao ogroman kapital, ali i tada je država davala poticaje, pa su tako svi po zakonu iz 1881. godine, koji su osnovali tvornicu koja je unapređivala slabo razvijene krajeve različitih narodnosti bili oslobođeni 15 godina plaćanja poreza. Gutmanni se spominju i u našim krajevima gdje su također eksploatirali drvnu masu, imali svoju uskotračnu željeznicu kojom su izvozili masu za svoje pilane i pogone prerade drveta.

Pedesetak članova Udruge energetičara sa zanimanjem je obišlo energanu koja je nekada proizvodila svu potrebnu električnu energiju za cijeli proizvodni proces, od kojega sada radi tek jedna trećina kapaciteta, pa energana više nije IMG 7221u upotrebi, nego se struja koristi iz sustava HEP-a. Članovi su sa zanimanjem razgledali tri parogeneratora i tri generatora za proizvodnju električne energije, Jugoturbine i Rade Končara, nekada hrvatskih proizvođača svjetskih razmjera. I proces proizvodnje papira više ne ide od drveta kao osnovne sirovine, nego se prerađuje samo stari papir i proizvodi ambalažni papir. Vrlo zanimljiv je bio i obilazak cijelog postrojenja pripreme tehnološke vode koju uzimaju iz Drave, te poslije obrada otpadnih voda i vraćanje u Dravu. Proizvodnja papira inače velik je potrošač vode pa su se tvornice papira uvijek gradile uz velike rijeke, no tu su i velike količine otpadnih voda koje je trebalo pročistiti i zbrinuti, te vrati rijeci. I ovdje je bilo tema koje su bile zanimljive energetičarima, posebno djelatnicima Tekije koji rade na pročišćavanju otpadnih voda u Požegi.

- Ovo je bila vrlo zanimljiva posjeta koju su nam omogućili članovi Društva energetičara Belišće, koji su zaposleni u Duropacku. Naše društvo uskoro je domaćin Sportskih susreta energetičara Slavonije i Baranje krajem svibnja gdje očekujemo preko 150 natjecatelja u 6 sportskih disciplina. Nakon toga za početak jeseni planiramo dvodnevnu ekskurziju na branu Peruča i hidrocentralu Peruča. IMG 7227Unatoč teškim vremenima naše društvo dobro radi i društvo smo koje ima i povećanje članstva – rekao je predsjednik društva inž. strojarstva Anto Bekić, koji je tu funkciju ove godine preuzeo od legendarnog inž. strojarstva Drage Duvnjaka koji je čak 16 godina bio predsjednik društva. Anto Bekić je trenutno direktor Komunalca Požega, koje je uvijek pomagalo rad društva i ima dosta članova u društvu, posebno energetičara koji se brinu oko toplinske energije u Babinom Viru. No stižu mlađe generacije koje će sigurno još unaprijediti rad ovog nadasve aktivnog i vrijednog društva.

Vrlo zanimljiv dvorac u središtu Valpova i Muzej Valpovštine bili su tema obilaska poslije ručka u Restoranu Gutman u Belišću. Uz obilazak dvorca i obrambenih kula i zidina slušali su i zanimljive priče, legende i pojavljivanja duha lijepe Katarine, te pogledali etnološku zbirku iz života dvorca u kojemu je uvijek živjelo do stotinjak duša, naravno sa brojnom poslugom, ali i vojnom posadom koja je sačinjavala do 150 pješaka i konjanika.

Tekst/Foto: Vladimir Protić