Srijeda, 15 Travanj 2015 14:08

Od polja do stola zdrava hrana

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO OBILJEŽILO SVJETSKI DAN ZDRAVLJA -

POŽEGA - Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja, obilježava se pod sloganom „Od polja do stola zdrava hrana“ s obzirom na to da je sigurna i kvalitetna hrana osnova za dug i zdrav život. Ove je godine time stavljen naglasak na važnost zdrave hrane u cijelom prehrambenom lancu od uzgajivača, od polja, preko prerađivača, prodavača sve do potrošača i njegovog stola.IMG 7422

Kako bi na cijelom tom putu hrana ostala zdrava, važno je imati i provoditi odgovarajuće propise. U današnjem dobro povezanom svijetu gdje ljudi, roba i hrana putuju sve brže, velika je vjerojatnost onečišćenja hrane štetnim bakterijama, virusima, parazitima ili kemikalijama. Svjetska zdravstvena organizacija poziva na koordiniranu prekograničnu suradnju radi sigurne opskrbe krajnjeg potrošača s obzirom da onečišćena hrana uzrokuje više od 200 različitih bolesti - od proljeva do raka.

- Tijekom Mjeseca preventive i ove godine obilježavamo Svjetski dan zdravlja u cijeloj županiji. Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije planira provesti javnozdravstvenu akciju u suradnji s Domom zdravlja Požeško-slavonske županije, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Palijativnim timom LiPa. Sugrađanima ćemo omogućiti utvrđivanje prisutnosti različitih rizičnih faktora: mjerit ćemo krvni tlak, vrijednosti šećera u krvi, određivati omjer struka i bokova, popunjavati zdravstvenu anketu i savjetovati o odabiru zdravijeg životnog stila – istakao je ravnatelj požeškog ZJZ Mato Matijević, dr. med. vet.

IMG 7418Povodom Svjetskog dana zdravlja u pješačkoj zoni grada Požege dijelili su letak s pet ključnih savjeta za zdravu hranu u domu i pet savjeta za proizvođače hrane (za vlastitu uporabu ili prodaju). Ukratko, kako bismo bili što sigurniji da jedemo hranu koja je zdrava trebamo pripaziti na kvalitetu svježih namirnica, ali i na kupovinu gotovih proizvoda – savjetovali su na štandu djelatnici ZJZ i studenti 6. godine medicine.

Kod kupovine svježih namirnica (mesa, jaja, povrća i voća) birajte proizvode od poznatih proizvođača (s tržnice, mesnice) za koje znate kako proizvode hranu. Kod pripreme hrane treba paziti na čistoću ruku, dobro oprati namirnice, koristiti čisti pribor za rukovanje hranom, zatim razdvajati i ne koristiti isti pribor (noževe, daske) za sirovu i kuhanu hranu. Hranu treba dobro termički obraditi, posebno mljeveno meso, perad i pečenje i tako obrađenu je ne treba ostavljati duže od dva sata izvan hladnjaka. Preporučuje se smrznutu hranu ne odmrzavati na sobnoj temperaturi nego je izvaditi u frižider dan prije planirane uporabe. Važno je birati svježe namirnice jer se toksične kemikalije mogu razviti u oštećenim i pljesnivim namirnicama – ističe voditeljica službe za javno zdravstvo JasminaIMG 7414 Kovačević, dr. med. spec. javnog zdravstva.

Kod kupovine gotovih proizvoda savjetuju u ZJZ, obavezno čitajte deklaracije. Izbjegavajte hranu s dugačkim deklaracijama (s puno kemikalija) i Vama nepoznatim sastojcima na deklaracijama. Neka Vam pravilo bude da ne kupujete ništa što ima sastojke koje Vi sami ne biste koristili u vlastitoj kuhinji. U razgovoru s građanima koji su se u velikom broju odazvali na štand u želji da kontroliraju svoje zdravlje saznali smo da su svjesni da hrana jako utječe na njihovo zdravlje te da sve više vode računa o hrani koju kupuju, kakvog je porijekla i u kakvu stanju dolazi. – Pazimo svakako na hranu, a pogotovo otkako je mužu ustanovljena šećerna bolest. I prije smo pazili ali sada još više. treba jesti što više zelenog povrća, mahuna - rekla je umirovljena Požežanka Katica Balog.

Na štandu su radili i studenti medicine iz drugih dijelova Hrvatske koji su nas Požežane i Slavonce promatrali drugim očima, jer svakako nemamo baš najbolje prehrambene navike. – Zdrava hrana jako puno doprinosi općem stanju čovjeka i njegovog zdravlja. Preventiva je osnova i medicine, jer u preventivi leži ideja budućnosti medicine i budućnost liječenja. Kvaliteta hrane u ovim krajevima bi mogla biti bolja, no još uvijek je primjerenija nego u zagrebu. Ovdje se ipak jede hrana iz polja i sigurno je bolje kvalitete nego što se u zagrebu prodaje u trgovačkim centrima. S druge strane mogla bi biti raznovrsnija, jer se jede puno mesa, puno prasetine - rekao je Edvin Paripović, student medicine 6. godine. Njegova kolegica Una Smajilović, također studentica 6. godine misli da treba mijenjati prehrambene navike i da se na zdravlje može preventivno djelovati i kroz prehranu. – Ovo podneblje je jedno specifično kojem obiluje mastima i jedan od razloga je zašto ljudi imaju povećan kolesterol i masti u krvi. Poznato je da je bolje spriječiti nego liječiti i uvijek se može na tome raditi, promijeniti prehrambene navike i više raditi na fizičkoj aktivnosti. Jučer smo imali priliku u sklopu akcije obići i neke domove vaših stanovnika i uglavnom su nam govorili da žele živjeti zdravo, da rade u polju i iz tog razloga rjeđe idu i doktoru, tek kad se nešto dogodi.

Tekst/foto: Vladimir Protić