Utorak, 30 Lipanj 2015 13:54

Lovci pomažu drugim udrugama

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

HUMANITARNA AKCIJA LOVAČKIH DRUŠTAVA S PODRUČJA PLETERNICE -

PLETERNICA - Da su lovačka društva pleterničkog kraja uvijek spremna drugima pomoći potvrđuje i njihova zadnja humanitarna akcija namijenjena Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama "Radost". Naime lovci su kuhali lovački čobanac, a novac prikupljen u ovakvim akcijama rado daruju onima kojima je pomoć potrebna.

Prema riječima predsjednika LD Vražjak iz Požeških Sesveta Stjepana Kovačevića te tajnika lovačkog društva Sokol iz Bučja, Marka Bašića, njihova društva već tradicionalno sudjeluju u ovakvim akcijama koje im IMG 1631služe i za međusobna druženja i okupljanja.

- Naše je lovačko društvo vrlo aktivno. Uvijek nešto radimo pa tako i sada u našem lovištu imamo dosta posla jer iznosimo sol i popunjavamo hranilišta. Vodimo računa o podmlatku divljači jer nam je lani u poplavama dosta toga stradalo, ponajviše gnijezda fazanske divljači. Uz to uređujemo i svoju lovačku kuću - rekao je Kovačević navodeći kako njegovo društvo gospodari s 3.700 hektara površina u kojima ima fazana, srneće divljači i zeca.

- Svake se godine odazivamo humanitarnim akcijama bez obzira tko ih organizira jer smatramo da i na takav način moramo pomagati i da je to naš doprinos zajednici. Naše društvo inače gospodari površinama uz dolinu rijeke Orljave i zahvaća sjeverni dio Dilj gore sve od Pleternice do Dragovaca. Imamo 6.600 hektara, ali ima nas svega 30-ak lovaca pa nam je teško sve to pokriti - doznajemo od tajnika Bašića. Njegovo društvo ima, a na što su članovi ponosni veliki broj pataka, oko dvije tisuće koje obitavaju u dolini Orljave gdje se gnijezde.

Akciji su se pridružili i lovci "Šljuke" iz Pleternice te članovi LD Dilj iz Buka.
Kako su i sami u svojim lovištima lani pretrpjeli veću štetu te su im u pomoć u obnovi fonda divljači priskočile i druge lovačke udruge lovci, kažu Branko Miloslavljević i Radovan Rotar svjesni koliko je važno pomoći drugima.

IMG 1630- Nama je lani u pomoć priskočila Splitsko-dalmatinska županija koja je našim trima društvima darovala 60-ak repića običnog zeca za obnovu fonda na čemu smo im zahvalni. Nama je tada bilo poplavljeno oko 1.200 hektara lovnih površina uz rijeke Orljavu i Londžu. Zato se i sami uvijek rado odazivamo humanitarnim akcijama,“rekao je Rotar navodeći kako je inače pred lovcima pleterničkog kraja idućih dana dosta posla.

Većina njih uređuje svoja lovišta a tu je, kaže Rotar i uređenje lovačkog strelišta u Bzenici gdje se održava i državno natjecanje u lovačkom parkuru i lovačkom trapu u gađanju glinenih golubova. Ujedno se priprema i izgradnja budući da bi se postojeće strelište proširilo i za puške s užljebljenim cijevima, odnosno za karabine.

-To znači da ćemo imati mogućnosti natjecanja u gađanju pokretnih meta srnjaka i vepra. Ovakvo bi strelište zapravo bilo prvo takve vrste u Hrvatskoj i to je čast Lovačkom savezu Požeško-slavonske županije ali i obaveza za savez. Postojeće je strelište inače olimpijskih dimenzija i tu se nogu održavati i olimpijska natjecanja kao i državno prvenstvo. Nadogradnja strelišta trebala bi krenuti ovih dana - rekao je dalje Rotar dodajući kako bi radovi trebali biti uglavnom i završeni do državnog prvenstva koje se organizira u mjesecu rujnu.

Nadogradnja postojećeg strelišta s novim sadržajima i za ovdašnja društva kao i sam Lovački savez puno znači jer će osigurati mogućnost da se na takvom strelištu lovci pripremaju za lov, a isto tako tu bi se mogle organizirati i obuke za mlade lovce što bi dalo novi poticaj razvoju lovstva ali i lovnom turizmu.

Tekst: V.R. Foto: Vanja Protić