Utorak, 21 Srpanj 2015 10:31

Značaj nacionalnih manjina u društvu danas

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

KONFERENCIJA U OKVIRU 3. VOLONTERSKOG PROJEKTA -

 PAKRAC - Konferencija „Značaj nacionalnih manjina u društvima danas“ organizirana je u sklopu 3. Volonterskog projekta Pakrac. Uvodnu riječ je imao Nikola Ivanović, voditelj volonterskog kampa i pakrački gradski vijećnik iz redova SDF-a koji je istaknuo potrebu većeg angažmana u provedbi obrazovanja na materinjem jeziku. Govoreći o lokalnim IMG 4512medijima istaknuo je napredak, uz napomenu da prostora za poboljšanje još ima. Naročito je naglasio potrebu većeg demokratskog odgoja mladih čime će sve slobode i prava biti podignute na višu razinu.

 Goran Labus, koji je pozdravio prisutne u ime gradonačelnika, istakao je i neke pozitivne pomake koji su na razini gradske uprave postignuti u ovom mandatu, ali i postojanja niza prepreka koje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina često na terenu čini ne provedivim.

 Aleksa Đokić, pomoćnik ravnatelja Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, udruga, je izjavio da postoji potreba da se vijeća nacionalnih manjina u Hrvatskoj više povezuju i razmjenjuju dobra iskustva.

 Slavica Plavček, predstavnica češke nacionalne manjine se požalila da mediji dovoljno ne poprate izbore nacionalnih manjina. Pa da je to razlog slabog odaziva birača a da mediji to okarakteriziraju kao nezainteresiranost pripadnika nacionalnih manjina. Sugerirala je da se izbori za vijeća nacionalnih manjina organiziraju kada i izbori na državnoj razini (općinski, parlamentarni).

IMG 4515Predstavnik talijanske udruge Liberta Antun Bruneta Gazda je probleme talijanske manjinske zajednice povezao s komunalnim i ekonomskim teškoćama koje pogađaju sve stanovnike ruralnih dijelova. Požalio se da u sjevernom dijelu pakračke općine, gdje su većinom Talijani nema vodovoda, ambulanta je zatvorena u Ploštinama. Ne vrednuje se volonterski rad. Sredstva iz gradskog proračuna dobili su 29.12., prošle godine i to 5.000 kn.

Obrad Ivanović iz Srpskog nacionalnog vijeća je istakao potrebu da se upravo ovo vijeće više angažira jer za razliku od Čeha i Talijana, Srbi nemaju tako izraženo organiziranje kroz različite udruge na čemu se tek radi.

 Goran Božičević iz udruge “Miramida” je rekao da su njemu kao Hrvatu prava pripadnika nacionalnih manjina važna jer si istovremeno test njegovih sloboda kao pripadniku većinskog naroda. Bilo je i prijedloga da se osnuje koordinacija nacionalnih manjina. Na to je Bruneta reagirao da su koordinacije samo „papi lova“ novaca kojih nema. I da općenito ljudi ne vole da budu koordinirani. Sugerirao je da udruge budu ti nositelji međunacionalne suradnje i rada i da se udruge bolje financiraju.

IMG 4511Vijeća nacionalnih manjina trebaju preuzeti aktivniju ulogu u provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kako bi se položaj pripadnika manjina popravio, ali i kako bi ih građani bolje razlikovali od raznih udruga s manjinskim predznakom. Sam Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina je dobar, ali su prisutni nedostaci u njegovoj primjeni, a jedan od većih svakako je to što nisu predviđene kazne za one koji ga ne provode. U manjim sredinama poput Pakraca osnovni problem je nedovoljna komunikacija na razini gradska uprava - vijeća nacionalnih manjina što je najviše vidljivo jer vijeća nacionalnih manjina nisu konzultirana prilikom donošenja važnijih odluka Gradskog vijeća. To je zaključak koji je donijet na kraju konferencije koja je završena uz domjenak i međusobno druženje.

Tekst/foto: Gordan Vukić