Utorak, 25 Kolovoz 2015 12:46

Analiza donošenja Odluke o zabrani paljenja vatre na otvorenom

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

VATROGASNA ZAJEDNICA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

 POŽEGA - Na prijedlog Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije požeško-slavonski župan Alojz Tomašević donio je Odluku o zabrani paljenja vatre na otvorenom 23. srpnja. Analizirajući primjenu navedene odluke VZŽ zaključuje da je razvidno da ista nažalost nije doprinijela željenoj preventivnoj aktivnosti, a to je da sukladno i nadalje ekstremnim klimatskim uvjetima i stvorenim svim preduvjetima za nastajanje i brzo širenje požara, da se istom odlukom spriječe daljnji požari i evidentne štete u istima.

192021„Svaki dan i nadalje bilježimo između 5-10 požara otvorenog prostora, uglavnom nekontroliranog paljenja i požara strništa, koji se brzo šire i prijete drugim kulturama. Nažalost zbog navedenih ekstremnih uvjeta i bez obzira na povećanu mobilnost vatrogasnih postrojbi i veoma brzi izlazak istih na dojavljene požare, veliki dio požara je brzim širenjem pričinio znatne štete na raznim kulturama (kukuruz, voćnjaci, vinogradi i balirano sijeno), a u nekoliko navrata samo brzom i učinkovitom intervencijom gasitelja isti se nisu proširili na šumske površine.

 Moramo naglasiti da i vatrogasne postrojbe imaju direktnu štetu na vozilima, oštećenjima guma te ostaloj osobnoj, zaštitnoj i skupnoj vatrogasnoj opremi, jer se uglavnom radi o požarima van prometnica i na nepristupačnim terenima, a nije zanemariva ni količina goriva koju smo potrošili kroz više svakodnevnih intervencija“ stoji u analizi koju je VZŽ uputila i županu Tomaševiću apelirajući da se putem medija ovoj tematici posveti više prostora i poveća preventivna strana zaštite od požara. VZŽ smatra da je potrebito istu odluku ostaviti na snazi do daljnjega, jer su najavljene samo prolazne oborine, ali isto tako potrebito je i pooštriti represivne mjere i sankcioniranje prekršitelja navedene odluke, a kao primjer drugima da ne urade istu grešku.

3163Vatrogasne postrojbe na području županije sve češće dobivaju pozive građana da uzmu učešće u aktivnostima skidanja i uklanjanja gnijezda stršljena. Ista aktivnost veoma je ozbiljna i opasna po život kako pučanstva tako i gasitelja, o istoj problematici se raspravljalo na nekoliko sjednica Zapovjedništva VZ-e Požeško-slavonske županije, kao i na nadležnim državnim tijelima. Zaključeno je da je ista problematika u nadležnosti veterinarske službe i pčelarskih udruga koje su educirane i opremljene za navedenu aktivnost, tako da u najvećem broju županija, gradova i općina isto rade navedene službe.

 - Kako navedena aktivnost nije sukladno pozitivnim propisima primarna niti sekundarna aktivnost i obveza vatrogasne organizacije, ne bježeći ni od navedene aktivnosti, ponudili smo svoju pomoć i zamolili Županijski stožer zaštite i spašavanja da se JVP Grada Požega, JVP Požeško-slavonske županije i središnjim vatrogasnim postrojbama gradova i općina osiguraju financijska sredstva za edukaciju jednog broja operativnih članova koji bi se opremili adekvatnom opremom i u tom slučaju bi i naši vatrogasci mogli obavljati navedenu aktivnost. Koliko je situacija složena i opasna najbolje potvrđuje slučaj zapovjednika DVD-a Lipik koji je zbog naprijed navedenih razloga nedovoljnog educiranja i bez adekvatne zaštitne opreme zamalo smrtno nastradao zbog uboda stršljena prilikom jednog skidanja gnijezda stršljena, zbog čega je bio hospitaliziran – kaže predsjednik VZŽ Željko Petrović, koji ujedno naglašava i sve veći problem uzimanja i korištenja vode za gašenje požara te prijevoz iste za potrebe pučanstva i stoke, jer ukoliko se nastave navedeni ekstremni klimatski uvjeti kako najavljuje struka, uskoro bi nastao i problem uzimanja vode iz hidrantske mreže za potrebe gašenja požara, a zbog presušivanja prirodnih vodotoka nema mogućnosti ni uzimanja tehničke vode bar za gašenje požara i napajanja stoke.

Tekst: Vladimir Protić Foto: arhivska fotografija (Alen Protić)