Petak, 13 Studeni 2015 11:42

Tradicija Martinja u vinariji Markota

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

TRADICIJU KRŠTENJA MOŠTA RADO PRIHVAĆAJU I U PLETERNIČKOM VINOGORJU -

PLETERNICA – Obitelj Markota, koja je svakako zaslužna što se pleterničko vinogorje ponovno vratilo na vinske karte Hrvatske i na nekada poznato europsko tržište, uvela je ponovno u Pleternicu i obilježavanje vinogradarskih i vinskih blagdana i običaja. Revitalizirali su oni prije desetak godina 7 ha vinograda na starcu, ali prije četiri godine i 29 ha vinograda na nekada i u Beču poznatog lokaliteta klikun.

Vinska kuća Markota rado je prihvatila i običaje Martinja i tradiciju pučkog krštenja mošta.

- Sv. Martin se štuje od 4 st., a u mnogim državama je poštivan, u Francuskoj je zaštitnik države, mnoga mjesta u Hrvatskoj nose njegovo ime, a na Martinje mi obilježavamo blagdan mladog vina. Na taj blagdan mošt se pretvara u vino, a štuje se iz bog toga što prestaju radovi u vinogradima, sve do Vincelova. Tada se ljudi vesele u podrumima i kroz to vinsko događanje se druže. Vinu se toliki značaj daje zbog toga što je vino bogatstvo senzacija koje nudi našim osjetilima. Mlado vino će još evoluirati, doživjeti promjene, kao i čovjek stasa. Mlado vino je neobuzdani mladac, a kasnije kao i čovjek što više stari dobiva svoje dostojanstvo – istakao je Marinko Markota prije ceremonije krštenja mošta, također zadovoljan ovogodišnjom berbom grožđa i današnjim stanjem u podrumu gdje vino lagano dozrijeva. – Vino se kao proizvod mora poštovati i pije se samo, bez vode. Vino otvara dušu i čini ugodnijim trenutke života. Želimo tradiciju Martinja održati i dalje, jer želimo dokazati da s vinom živimo cijele godine.

Protekle godine vinska kuma je bila mlada pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja je po toj dužnosti cijele godine morala obilaziti vinograde i vinske podrume i kontrolirati postupa li se sa vinom ispravno. – Nakon jedne godine iskustva, moram reći da mi je bilo zadovoljstvo biti kuma obitelji Markota, ali i prva vinska kuma u pleterničkom vinogorju. Možda sam malo prečesto išla po brdima i vinogradima, ali nemojte zaboraviti da grad Pleternica razvija projekt vinskih cesta, pa smo zbog toga obilazili vinograde. Nekada smo malo zašli i u vinograde, no sigurno smo izazvali i ove efekte dobre vinogradarske godine.

Nezaobilazan u svim martinjskim događajima svakako je jedini vinski kardinal u Hrvata, Vladimir Bauer, koji je vodio pučku ceremoniju krštenja mošta u čemu su mu pomagali vinski ministranti, ali i jedan pomoćni vinski biskup. Ovogodišnji vinski kum bio je Vladimir Drežnjak iz Požege, koji je po riječima vinskog kardinala Bauera, posebno nakon ispijanja velikog pehara punog mladog vina, pokazao kao rijetko viđeno, izuzetno žedna osoba.

Na kraju su svi zajedno zamolili sv. Martina, da im svojim blagoslovom omogući da uživaju u vinu, a da ne piju vodu.

Tekst/foto: Vladimir Protić