Srijeda, 25 Studeni 2015 13:13

Inicijativa za postavljanje skulpture Stjepanu Radiću

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDRUGA ZA PROMICANJE HRVATSKE KULTURNE I POVIJESNE BAŠTINE  -

POŽEGA – Požeška Udruga za promicanje hrvatske kulturne i povijesne baštine u svojim ciljevima stavila je posebni naglasak na ljudska prava i slobode, čovječnost, poštenje, pravo na rad, mir, slobodu, socijalnu pravdu, zaštitu čovjekovog zdravlja i zaštitu čovjekove okoline. Jedan od ciljeva Udruge je postavljanje skulptura, odnosna statua povijesnih osoba u Požegi, u prirodnoj veličini, a prva aktivnost je pokretanje inicijative za postavljanje spomenika Stjepanu Radiću.

IMG 6974 - Prema ponudi koju je dala akademska kiparica Tatjana Kostanjević troškovi izrade i postavljanja skulpture bi iznosili oko 140 tisuća kuna, a članovi udruge smatraju kako bi u financiranje trebalo biti zainteresirano pet institucija, Ministarstvo kulture RH, Požeško-slavonska županija, Grad Požega, Središnjica HSS-a i sama Udruga. Predloženo je da svaka strana snosi petinu troškova što je 28 tisuća kuna koje udruga već kreće sakupljati – istakao je predsjednik Predrag Livak, s kojim su na tiskovnoj konferenciji koja je održana na kružnom toku spoja ulica S. Radića, Franje Tuđmana, Kamenita vrata i Republike Hrvatske, mjestu gdje bi trebala biti postavljena skulptura, bili i dopredsjednici Udruge, Dubravka Sokač-Štimac i Antun Lovrić, Ivana Ivanika član Upravnog odbora i Mirjana Novaković, član udruge.

Svi članovi Udruge su istakli da su riječi i misli Stjepana Radića više nego aktualne u današnjem hrvatskom društvu i hrvatskoj državi, te da ova povijesna ličnost zaslužuje da joj se postavi skulptura, koja bi bila u prirodnoj veličini, koja bi gledala u pravcu ulice Stjepana Radića, u jednoj ruci s šeširom, a druga blago podignuta u očekivanju pozdravljanja s građanima.

Tekst/foto: Vladimir Protić