Četvrtak, 26 Studeni 2015 17:44

Otvorila obrt za slastice Medeno srce u Brestovcu

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

NEOBIČAN POTHVAT MARIELE KRANJEC, NAKON SPECIJALIZACIJE U SLASTIČARTSVU VRATILA SE IZ AUSTRIJE -

BRESTOVAC – Rođena u Austriji, od roditelja koji su se upoznali na radu u Austriji, majka iz brestovačkog kraja, otac iz Slovenije. Završila srednju školu u Austriji, za slastičarstvo i kuharstvo. - Tamo je to malo drugačije nego u Hrvatskoj, ja sam četiri dana išla na praksu a samo jedan dan u tjednu u školu. Već tada sam se isticala, jer sam odmah učila dva zanata, pa su o meni pisali mediji i u Austriji, jer sam bila odličan učenik i pohvaljivana, a posebno moje kreacije u slasticama. To je bila moja ljubav i to sam odlučila i specijalizirati dalje. Odmah poslije škole radila sam u struci, prvo u Intersparovoj slastičarnici, a kasnije slastice u jednom luksuznom hotelu IMG 7018orijentiranom za zimski turizam, u kojemu su odsjedale samo kraljevske i grofovske obitelji – priča Mariela, koja nije stala na tome, nego se i cijelo vrijeme usavršavala, pa je tako nakon dvije godine polagala i majstorski ispit da može pokrenuti svoj biznis. Ponovno je bila u pažnji medija jer je bila najmlađi majstor. Majstorski ispit je položila s navršenom 21. godinom. Osim zahtjevnih priprema tamo su troškovi polaganja majstorskog ispita 12 tisuća eura i mora se jako puno znati struka.

No, uvijek ju je vodila ljubav prema Hrvatskoj i rodnom kraju majke. Uvijek je nerado nakon praznika odlazila u Austriju, a željela je raditi sama u svom slastičarskom obrtu. Nakon svih usavršavanja, školovanja, završene škole za dijetalnu kuhinju i šest godina prakse, kada su i roditelji otišli u mirovinu odlučila se vratiti i pokrenuti svoj biznis.

- Moram reći da su svi, dok sam vadila silne papire bili ljubazni, svi su mi željeli pomoći, ali su i svi bili iznenađeni da se ja vraćam iz Austrije i želim raditi u Hrvatskoj. baš sada kada mnogi odlaze zbog posla u tom smjeru. Nekoliko mjeseci je to trajalo, a sada evo imam svoj obrt za slastice Medeno srce. Sada imam ono što sam uvijek sanjala, da radim posao koji volim, sama u svom poslu – kaže Mariela, koja od svega najviše želi praviti velike i lijepe torte.

- Najviše na svijetu volim raditi i ukrašavati torte, posebno mladenačke torte, i dok mi mladenci pričaju o torti kakvu bi željeli, ja u glavi već imam viziju te torte. Ako ne bude takva, kakvu viziju sam imala, ja ću uložiti još dva, tri sata rada da to postignem. Najveću tortu sam napravila u hotelu s 5 zvjezdica za jedne velike svatove, koja je u promjeru imala jedan metar i imala šest katova. IMG 7045Bila je bogato ukrašena, posebno s božićnim cvjetovima koje sam sve sama napravila, kao i sve ostale ukrase. No još nisam napravila svoju najljepšu tortu, još uvijek imam neku viziju koju još nisam uspjela ostvariti. Bilo je meni lijepo u Austriji, već sam tamo bila i šef slastičarstva, ali me uvijek privlačila misao da sama radim takve pothvate. Pečem i sve ostale sitne kolače, po ugledu na one stare, naših baka, ali opet s modernim štihom. Kod svih naših kolača prevladava okus slatkoga, kod mene, ne, svaki kolač mora imati svoju specifičnu aromu, po kojoj je prepoznatljiv, a slatkoća je u drugom planu – dodaje Mariela, koja pravi i dijetalne kolače, kolače za one koji ne smiju konzumirati puno šećera, kolače bez glutena, kolače za one koji su alergični na neko voće ili orašaste plodove, kolače za osobe koje ne mogu podnijeti laktozu. Marieline torte i kolače roditelji mogu nositi i u dječje vrtiće, jer ona ima i certifikat HACAP još iz Austrije, i vrlo strogu kontrolu namirnica. Od početka namirnica do gotovog proizvoda sve je pod strogom kontrolom.
- Ja zapravo pravim zdrave kolače, zdrave slastice koje svi mogu jesti. U kolače stavljam samo prirodne namirnice, sve pekmeze koje smo mama i ja same napravili iz svoga voćnjaka s voćem koje nije tretirano pesticidima. Stavljam svoje orahe, svoje šljive, i sve ostalo voće, a ne stavljam nikakve aditive niti konzervanse. Moje kolače vole više mlađe osobe, jer u njima ne dolazi u prvi plan slatkoća, nego razni okusi, a i vizualno su svakako posebni – kaže Mariela koja je prvu pravu premijeru sa svojim kolačima imala na otvaranju novo uređenog, reprezentativnog Kutjevačkog dvorca, gdje su svi gosti pohvalili odlične kolače, kolače koji su bili tako poznati, a tako drugačiji. Sada vodi pregovore i s nekoliko tvrtki koje imaju svoje restorane i bave se cateringom na različitim proslavama, a zajednički bi išli u ponudi sa kolačima iIMG 7020 slasticama Medenog srca.

- Sada već pomalo posla imam, za svatove, rođendane, za cateringe, a kako uskoro dolaze božićni i novogodišnji blagdani primam narudžbe za te dane. Tu prije svega idu razni keksi, tradicionalni ali moderni, zatim moj specijalitet, šokačke pletenice od oraha ili maka, čokolade, koje ja pletem u pletenice i tako pečem, a prelijevam sa specijalnim šećernim preljevom od limuna. Tu su kuglofi, božićne štruce, a i desetak vrsta kremastih kolača, te jedna posebna božićna čokoladna torta s orasima – ističe Mariela, koja dodaje, da ako joj obrt nastavi uspješno poslovati, otvorila bi i jednu slastičarnicu u Požegi, kao jedan bistro u kojemu bi se uz kolače, svaki dan nekoliko novih vrsta, služili i zdravi sendviči, od integralnog kruha, posebnih namirnica i samo prirodno cijeđeni voćni sokovi. Kad bude sezona jagoda, onda sve od jagoda, sezona marelica, onda sve od marelica.

Da je Mariela zaista prava majstorica uvjerili smo se uz razgovor i fotografiranje, kada smo odmah i isprobali nekoliko vrsta kolača koje je ona upravo pripremala.

Tekst/foto: Vladimir Protić