Srijeda, 03 Veljača 2016 12:24

Rješavat će i sve brojnije zahtjeve za ništavost ženidbe

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OTVORENA SUDSKA GODINA MEĐUBISKUPIJSKOG SUDA PRVOG STUPNJA U ĐAKOVU -

U Đakovu je u Nadbiskupijskom domu otvorena prošle subote sudska godina Međubiskupijskog suda prvoga stupnja. Uz sudskoga vikara, mons. dr. Nikolu Škalabrina, suce, branitelje ženidbenog veza, bilježnike i djelatnike Suda iz Đakova i podružnice u Požegi te generalnog vikara Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Ivana Ćurića, otvorenju sudske godine nazočili su svi biskupi Metropolije: đakovačko-osječki nadbiskup metropolit, mons. Đuro Hranić, nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, požeški biskup, mons. Antun Škvorčević te srijemski biskup, mons. Đuro Gašparović, izvještava Glas Slavonije.

O potrebi rada ovakvog suda, važnosti razgovora sa strankama prije podnošenja tužbe govorio je dr. sc. Zdenko Ilić, sudac i branitelj veze. Ukratko je opisao tijek te ciljeve razgovora, kao i poteškoće s kojima se susreće. Broj stranaka koji traže razgovore sve je veći, stranke su često neupućene u proces, a zamjetno je kako u medijima kruži mnoštvo netočnih informacija, napose nakon prošlogodišnje reforme kanonskog postupka ništavnosti ženidbe, kojom se uvodi kraći postupak tijeka parnice na prvom stupnju crkvenih sudova, na temelju kojih stranke govore: “Papa je tako rekao.” Na kraju izlaganja dr. Ilić iznosi prijedlog osnutka Ureda za davanje savjeta o mogućnosti i načinu postupanja za pokretanje parnice o ništavnosti ženidbe i drugih ženidbenih postupaka, za koji bi trebalo uposliti crkvenog odvjetnika.
Izvješće o požeškim parnicama o ništavnosti ženidbe podnio je mr. sc. Želimir Žuljević, predstojnik Ureda za crkveno-pravna pitanja u Požegi. Među ostalim je naveo kako je tijekom 2015. godine donesena samo jedna presuda o ništavnosti ženidbe. Podružnica Suda u Požegi tijekom 2015. zaprimila je 13 parnica, od kojih je jedna u dokaznom, a ostale u istražnom postupku te se sve prenose u 2016. godinu. I u požeškoj podružnici primijećen je porast informativnih razgovora.

Izvješće o radu suda u Đakovu tijekom 2015. godine podnio je sudski vikar, dr. sc. Nikola Škalabrin. Rečeno je kako je Sud u 2015. ušao s 39 parnica o ništavnosti ženidbe. Tijekom 2015. sud je izrekao 29 presuda u parnicama o ništavnosti ženidbe: 28 s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije i jedna s područja Požeške biskupije, od kojih je 13 bilo pozitivnih (kod kojih je utvrđena ništavnost ženidbe). U 2016. sud je ušao s 10 neriješenih parnica iz 2015., a tijekom prošle godine zaprimljene su 44 tužbe za pokretanje parnica o ništavnosti ženidbe (28 s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije te 16 s područja Požeške biskupije).

U zaključku dr. Škalabrin ističe kako bi bilo dobro razmišljati o osnutku prizivnog suda ili suda drugog stupnja u Đakovu te bi već sada trebalo poduzeti potrebne korake za stvaranje dovoljnog stručnog kadra za ostvarenje toga cilja. Kako bi se parnice ispravno vodile i na vrijeme završile, djelatnici suda morali bi, koliko je to moguće, biti oslobođeni od drugih dužnosti.