Utorak, 26 Travanj 2016 14:13

Intervenirali 476 puta na požarima i tehničkim događanjima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GODIŠNJA SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE GRADA POŽEGE -

POŽEGA - Proteklog tjedna održala se Skupština Vatrogasne zajednice Grada Požege. Zajednicu su prije šest godina osnovali DVD Požega, Javna vatrogasna postrojba Grada Požege i DVD Gornji Emovci. Na Skupštini su bili nazočni Predsjednik VZ Požeško-slavonske županije Željko Petrović i zapovjednik VZ PSŽ Mario Ugrin, predsjednik VZ Požeštine Zvonko Jurić, ispred županije tajnik Željko Obradović i dr. Na početku skupštine potpredsjednik Ivan Vlahović je pročitao izvješće o radu predsjedništva VZ Grada Požege u 2015. godini.

- Tijekom 2015. godine su pripadnici vatrogasnih postrojbi sastavnica Vatrogasne zajednice Grada Požege, sudjelovali na osposobljavanjima za vatrogasna zvanja i specijalnosti u organizaciji VZ Požeško-slavonske županije. Tijekom protekle godine pripadnici članica Zajednice pohađali su programe osposobljavanja za vatrogasna zvanja, te je u protekloj godini izvršeno osposobljavanje 16 polaznika po Programu osposobljavanja pučanstva za provedbu preventivnih mjera zaštite od požara, gašenje požara i spašavanje ljudi i imovine ugroženih požarom u trajanju 8 nastavnih sati. Osposobljavanje 16 polaznika iz HZMO - Područni ured Požega proveli su predavači Vatrogasne zajednice Grada Požege, inače djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege. Paralelno sa svim ovim aktivnostima vođena je i posebna skrb o nabavci nedostatne skupne i osobne opreme članica Vatrogasne zajednice Grada Požege, te servisiranju, popravku i nabavci različite opreme, sukladno financijskim planovima, zahtjevima struke i pozitivnim zakonskim propisima - rekao je potpredsjednik Vlahović.

- VZ Grada Požege ima na raspolaganju 57 operativnih vatrogasaca i to DVD Požega 27 vatrogasaca, DVD Gornji Emovci 10 i JVP Požega 20 vatrogasaca koji zadovoljavaju zakonske uvjete koji se tiču opremljenosti osposobljenosti i imaju važeći liječnički pregled i potrebnu osobnu zaštitnu opremu - rekao je zapovjednik Zdenko Mautner te dodaje kako su u 2015. godini na području VZ Grada Požege zabilježeno ukupno 476 intervencija, od toga bilježimo sudjelovanje pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege na ukupno 402 intervencija i događaja, pripadnike DVD Požege na 74 intervencije i događaja, a pripadnici DVD Gornji Emovci tijekom 2015. godine nisu imali evidentiranih intervencija. JVP grada Požega bilježi 57 požarnih intervencija od čega 26 na građevinskim objektima, 5 na prometnim sredstvima i 26 na požarima otvorenog prostora, 81 tehničku intervenciju (ispumpavanje vode, otvaranje stana, spašavanje iz dizala, uklanjanje prepreka i sl.), 4 akcidenta (zatvaranje plina i mjerenje prisutnosti otrovnih i zapaljivih plinova u prostoru), 260 ostale intervencije, usluge odnosno događanja (lažne dojave, prijevozi vode, izvidi i usluge) od toga 100 osiguranja (kazališne predstave i raznih skupova). DVD Požega bilježi 5 požarnih intervencija od toga 1 na građevinskim objektima, 2 na prometnim sredstvima i 2 na požarima otvorenog prostora, 45 tehničkih intervencija, 22 ostale intervencije, usluge odnosno događanja od toga najviše osiguranja skupova poput Aurea festa, moto utrke i druga događanja u našem gradu. Od gore spomenutih intervencija na 17 intervencija zajedno su sudjelovali pripadnici JVP grada Požege i DVD Požega i to na požarima 4 puta, na tehničkim intervencijama 11 puta, na osiguranjima 2 puta. Sve ostale intervencije su članice zajednice obavljale samostalno - rekao je Mautner.

- Svakako treba pohvaliti vatrogasce iz sastava državne intervencijske vatrogasne postrojbe koji su po programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH i zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH bili dislocirani u Divuljama kod Splita. Sudjelovali su u gašenju velikih požara na Korčuli i Pelješcu gdje je upravo iz takve jedne akcije gašenja proizašla i ona legendarna fotografija koja pokazuje odmor vatrogasaca nakon teške borbe s vatrenom stihijom. Na toj fotografiji nalaze se djelatnici JVP Požege. I ovom prilikom zapovjedništvo VZ grada Požege želi se zahvaliti vladi pokrajine Tirola na doniranom akcidentnom vozilu kao i koordinatoru za RH gospodinu Tomislavu Stokiću - zaključio je Mautner.

Financijsko izvješće i financijski plan za 2016/17 je pročitao Šimun Miletić, te je naglasio da zajednica godišnje raspolaže s oko 622 tisuća kuna.

Tekst/foto: Vanja Protić