Utorak, 17 Svibanj 2016 16:00

Šampion ocjenjivanja graševina Mitrovac berbe 2015. kutjevačke vinarije Perak

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OCJENJIVANJE VINA U KAPTOLU DONIJELO 20 ZLATNIH MEDALJA ZA KVALITETU VINA -

Najbolje bijelo vino - Graševina, izborna berba 2012. - Vinogradarstvo i vinarstvo Branka Jakobovića

Najbolje crveno vino - Merlot 2013. - Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker

KAPTOL – Od 124 prispjela uzorka vina na ocjenjivanje na 9. Županijskom i 3. Međunarodno ocjenjivanje kvalitete vina u organizaciji Udruge Vino-kap Kaptol najbolju ocjenu od 18,5 dobila je graševina Mitrovac prošlogodišnje berbe, proizvedena i odnjegovana u Vinariji Perak, Ivice Peraka iz Kutjeva s mikro lokacije iznad sela Mitrovac. Perak je inače poznati enolog i somelier, godinama njegovao vino Kutjeva d.d., a zadnjih 5 godina posvetio se isključivo svojim nasadima vinograda i njegovanju vrhunskih vina. Nekoliko godina unazad na svim natjecanjima osvaja šampionske i zlatne medalje za kvalitetu svojih vina. Vinarija Perak osvojila je još dvije zlatne medalje za graševinu i jednu za sauvignon berbe 2015. godine.

Za najbolje bijelo vino starijih godišta proglašena je graševina – izborna berba iz 2012. godine, Vinarije Branka Jakobovića iz Vetovo koja je također dobila visoku ocjenu od 18,5 bodova, ali prednost ima mlada graševina zadnje berbe. Vinarija Branka Jakobovića također niz godina osvaja visoke nagrade za svoja vina a za još jedan svoj uzorak graševine 2015. godine dobio je visoku ocjenu 18,0 i zlatnu medalju.

Za najbolje crveno vino proglašen je Merlot 2013. godine Vinarije Krauthaker, poznate po svojim kvalitetnim vinima, koji je zlatne medalje osvojio i sa svojim sivim pinotom iz 2015. godine, tramincem – izborna berba iz 2011. godine i crnio pinotom iz 2013. godine.

Zlatne medalje su osvojili još Veleučilište u Požegi za muškat žuti iz 2015. godine, Vinarija Zorice Tandara iz Kutjeva tri zlatne medalje za tri graševine iz 2015. godine, zatim Vinarija Martine Hora, Vinarija Gojko Soldo iz Vetova za traminac mirisni iz 2015. godine, Tomislav Došen iz Trenkova, koji je nedavno bio šampion u Mađarskoj, Boris Mrakovčić, Branimir Štefanac, Ivica Šamanić, Vinarija Markota iz Pleternice za graševinu i Chardonay iz 2015. godine, te Vinarija Koltai iz Mađarske za Cuvee crni iz 2013. godine.

Predsjednik ocjenjivačke komisije dipl. ing. agr. Tomislav Božičević iz Savjetodavne službe PSŽ ocijenio je da su mlada vina prošlogodišnje berbe zaslužila odlične ocjene, no sam ocjenjuje da su uvjeti ocjenjivanja bili stroži od nekih drugih ocjenjivanja vina u RH, time i odličja svakog od ocijenjenih vina zapravo imaju daleko jači sjaj.

Tekst/foto: Vladimir Protić