Ponedjeljak, 23 Svibanj 2016 10:36

Dok je vatrogasaca bit će i Golog Brda

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

40 GODINA POSTOJANJA I USPJEŠNOG RADA DVD GOLO BRDO -

GOLO BRDO – Naselje s 328 stanovnika, prvo uz sjedište općine Kaptol, velikom proslavom obilježilo je 40. godišnjicu od osnivanja društva i plodnog i uspješnog rada. Iako malo selo, polovina stanovnika je u vatrogascima, što se vidjelo u punoj dvorani na svečanoj sjednici, oko logistike za ugošćavanje tolikih gostiju, pa do pokazne vježbe. Nekoliko puta su svi govornici, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, predsjednik DVD-a Damir Kovačević, predsjednik VZŽ Željko Petrović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević istakli tu malu, ali vrijednu zajednicu i napomenuli dok je sela Golog Brda bit će i vatrogasaca, ali i dok je vatrogasaca bit će i Golog brda. Istaknut je i odličan rad i suradnja s općinom Kaptol i posebno načelnikom Pavičićem, što se vidi po uspješnom radu i opremanju DVD-a ali i cijelog naselja.

- Naše Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je 9. svibnja 1976. godine. Inicijativni odbor kojemu je predsjednik bio Ivan Paprić dobio je potporu cijelog sela, pa je u DVD pristupilo 27 izvršnih članova i 75 pomažućih članova, što je tada bilo gotovo cijelo selo. Ubrzo svi operativni vatrogasci pohađaju nastavu i polažu vatrogasni ispit. Prvi predsjednik postao je Ivan Paprić, zapovjednik Antun Gril, tajnik Marin Antolović, dozapovjednik Stjepan Čosić, blagajnik Stipo Nigović i spremištar Mirko Lončarević. Danas smo im odali posebno priznanje kao i svim osnivačima, a Ivan Paprić je imenovan počasnim predsjednikom DVD – istakao je predsjednik Kovačević, posebno ističući da im je osigurana budućnost društva jer imaju 30 članova djece i mladeži.

Povodom obljetnice DVD Golo Brdo dobilo je i malo navalno vatrogasno vozilo marke Mercedes, koje je primio zapovjednik Zvonko Tomić, a ključeve mu uručio načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, te je sada puno operativnije. Vozilo i dom je posvetio župnik Josip Klarić. U DVD-u danas djeluje 10 operativnih vatrogasaca koji su opremljeni kompletnom osobnom opremom i 28 izvršnih vatrogasaca svi sa položenim ispitom za vatrogasca. Spomenice Hrvatske vatrogasne zajednice za 40 godina rada dobili su Ivan Paprić, Pero Ciganović, Ivan Tomić, Marin Antolović, Ivan Ciganović, Vlado Tomić, Antun Ivić, Stipo Nigović, Dragan Tomić, Mirko Lončarević, Drago Pišmić i Adam Antolović. Za 30 godina rada vatrogasnu spomenicu su dobili Antun Lončarević, Antun Kolundžić, Jozo Lončarević, Ivan Kovačević te Ivica Ivić. Za 20 godina rada vatrogasnu spomenicu su dobili Drago Gril, Marijan Lončarević, Josip Tomić, Damir Gril, Miroslav Draguljić, Zvonko Tomić, Mato Lončarević, Mario Lončarević, Mijo Bilanović i Ivan Antolović. Za 10 godina rada vatrogasnu spomenicu su dobili Ilija Tomazić, Denis Tomić, Tomislav Ciganović, Goran Tomić, Denis Antolović, Zdravko Tomić, Josip Matijašević, Antun Vidović, Augustin Bilanović, Dario Borbaš, Pero Šipura, Pero Tomaš, pero Česić i Zdenko Lončarević.

Nakon svečane sjednice uslijedila je pokazna vatrogasna vježba spašavanja unesrećene osobe iz vozila koje je doživjelo prometnu nesreću udarom u drvo, te gašenja požara koji je izbio nakon sudara. Uz vatrogasce DVD Golo Brdo koji su odmah intervenirali s novim navalnim vozilom u pomoć su im došli vatrogasci Vatrogasnog centra Kaptol s dva navalna vozila. Oni su prikazali rad s tehničkim alatom i izvlačenje povrijeđene osobe iz vozila te gašenje vozila u plamenu uz primjenu pjene koja je uspješna u gašenju motornih goriva.

Tekst/foto: Vanja i Vladimir Protić