Srijeda, 25 Svibanj 2016 14:15

Održali "Sat istine" na Sokolovcu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA ZA PREKO 300 OSNOVNOŠKOLACA -

POŽEGA - U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata jučer je na brdu Sokolovac održan sat povijesti za gotovo tri stotine požeških osnovnoškolaca. Projekt „Sat istine“ uspješno se provodi već pet godina, a kroz njega je do danas prošlo više od sedam tisuća ljudi. Kao dio projekta, učenicima osmih razreda pokušava se približiti istina o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj, a posebno na području Požeštine.

- Na ovom povijesnom mjestu Sokolovcu gdje je u 17. stoljeću naš hrabri fra Luka protjera Turke, povezujemo povijest ondašnjeg i današnjeg vremena s temom Domovinskog rata. Projekt „Sat istine“ provodi se u našem gradu i županiji već pet godina, a projekt „Vrijeme istine“ provodimo u srednjim školama. Taj dio vežemo uz stvaranje hrvatske domovine i Domovinski rat, ali je težište na rat u Požeštini. Osim samoga predavanja prikazujemo i autentičan film koji je snimljen u vrijeme Domovinskog rata prilikom oslobođenja našeg sjeverozapadnog dijela i bivše općine Slavonska Požega – rekao je Mario Kalan, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske i voditelj "Sata istina".

Sudionike predavanja pozdravio je Vladimir Šimunović ispred Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Požeško-slavonske županije koja je organizator „Sata istine“, a izaslanik županije bio je Miro Bagarić.

Ispred Grada Požege „Satu istine“ su prisustvovali i Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika te Željko Kalić, umirovljeni brigadir, nekadašnji zapovjednik 123. brigade, a danas savjetnik požeškog gradonačelnika za branitelje i izaslanik ministra branitelja na skupu koji je istaknuo kako se o Domovinskom ratu malo uči te je ovo prilika da se o tome više čuje i to od samih sudionika, a da uvijek treba imati na umu da se znanje ne može izgubiti.

- Rat pamtim po pričama svoga oca, strica, tetka i drugih rođaka koji su svi bili hrvatski branitelji i koji su prošli ratišta, po pričama o lijepim pobjedama, zaustavljanju agresora, spašavanju naše Požege i po pričama o stvaranju samostalne države Hrvatske. Pamtim ga i po onim tužnim pričama o stradavanju njihovih najbližih kolega koji su dali svoj život za ovu nam hrvatsku državu i zato im hvala od srca – poručio je Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika.

Tekst/foto: Vanja Protić