Četvrtak, 26 Svibanj 2016 10:00

Proslavili 18. rođendan zajedno s volonterima i prijateljima

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DAN OTVORENIH VRATA UDRUGE RODITELJA DJECE I OSOBA S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU „MI“

POŽEGA – Vrijedna i aktivna udruga, koja okuplja 54 obitelji i 61 dijete i osobu s poteškoćama u razvoju, Udruga „Mi“ obilježila je na svečani i zabavni način svoj 18. rođendan. Članovi, volonteri, prijatelji uz goste, zamjenika župana Ferdinanda Trohu, upravitelja Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije Ivicu Žuljevića, ravnatelja Caritasa Požeške biskupije Gorana Lukića odlično su se zabavili uz plesne koreografije, odličnu tamburašku glazbu najpoznatijih tamburašica „Garavuša“, posebnu tortu za 18. rođendan s vatrometom, uz ples svi zajedno.

Na dolasku, a time i na potpori koju pružaju Udruzi „Mi“ i korisnicima za koje oni brinu, svima se zahvalio predsjednik udruge Dario Salak. – Ovdje organiziramo život za 61 dijete i osobe s poteškoćama u razvoju različitih stanja s fizičkim i intelektualnim poteškoćama. Trenutno našim članovima pružamo usluge Poludnevnog boravka, u sklopu kojega provodimo radionice s ciljem stjecanja novih znanja i vještina, podizanja kompetencija za što samostalniji život, te integracije u društvenu zajednicu. Tijekom boravka u udruzi s korisnicima rade naši dragi volonteri i djelatnici zaposleni po Mjerama poticajnog zapošljavanja od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Partneri smo na dva EU projekta i to Projektu naziva „ Osnivanje Multifunkcionalnog centra za osobe s invaliditetom - MFC Požega. MFC je podružnica Udruge „MI“, u kojoj je zaposleno 4 osobe koje su educirale skupinu od 30 osoba s invaliditetom, pružale im fizikalnu i radnu terapiju uz psiho-socijalnu podršku. Rezultat je sklapanje Ugovora o djelu sa 7 osoba s invaliditetom koji izrađuju predmete uporabne vrijednosti, i financiraju se prodajom istih. Dva korisnika koji su sudjelovali u projektu zaposlili su se temeljem Ugovora o radu po raspisanom natječaju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Iz sredstava projekta opremljena je naša zgrada u kojoj se projekt provodi, i to uredskom opremom, medicinsko-rehabilitacijskom opremom i strojevima za izradu uradaka.

- Kroz drugi projekt „Dizajn za inkluziju“ koji je također financiran sredstvima Europske unije, a provodi ga British Council u partnerstvu s našom udrugom „Mi“ i gradom Požega čiji je glavni cilj doprinijeti promicanju društvene uključenosti osoba s invaliditetom i povećanje njihove zapošljivosti. Najupečatljivija aktivnost projekta bile su radionice inkluzivnog dizajna održane u siječnju na kojima smo ugostili 21 stranog i domaćeg dizajnera koji su u periodu od tjedan surađivali sa osobama s invaliditetom, njih 48, uz volontersku pomoć učenika obaju gimnazija u Požegi i učenika Ekonomske škole, na razvoju novih i tržištu zanimljivih proizvoda koji se oslanjaju na bogato kulturno nasljeđe grada Požege. U provedbu radionica inkluzivnog dizajna uključili su se učitelji i učenici Obrtničke škole i pružili nam ogromnu podršku, te snose veliki udio u uspješnoj provedbi projektne aktivnosti, a sam rezultat radionica niz je grafičkih, papirnatih, drvnih i tekstilnih proizvoda koji odražavaju povijest i karakter grada Požege, a što je najbitnije proizvode je moguće proizvoditi i samim time predstavljaju potencijalni izvor prihoda za udrugu MI. Sve što radimo zajedno s vama, radimo za naše korisnike, stoga prepuštam riječ njima, a nakon njihovog programa pozivam vas da obiđemo prostor u kojem se provode aktivnosti projekta – Multifunkcionalni centar za osobe s invaliditetom – istakao je predsjednik Salak.

Tekst/foto: Vladimir Protić