Četvrtak, 26 Svibanj 2016 11:32

Pogledali predstavu „Moć zemlje“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DRAMSKA SKUPINA POSJETILA HNK U OSIJEKU -

ČAGLIN - Prošle godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je natječaj za projekte na temu poticanja učeničke darovitosti. Ljiljana Đurđević, pedagoginja OŠ Stjepana Radića iz Čaglina na taj natječaj poslala je projekt ,,Darovitost je uvijek in“. Suradnice na izradi i realizaciji projekta bile su učiteljice Ivana Razumović i Nikolina Pastuović, a zahvaljujući dobivenim novčanim sredstvima kupljena su određena audio-vizualna sredstva (bežićni mikrofoni, tzv. bubice, širokopojasni mikrofoni, videokamera) te su nagrađeni učenici Dramske skupine za višegodišnji trud jednodnevnim izletom u Osijek. 

- Prema ranijem dogovoru, u prijepodnevnim satima obišli smo HNK Osijek - gledalište od partera do loža i galerije, zatim garderobu s bogatim fundusom kostima, obuće i ostalih rekvizita, frizeraj, krojačnicu, vidjeli postavljanje scenografije za večerašnju predstavu i tako se upoznali s onim zanimanjima bez kojih nijedna kazališna predstava ne bi bila moguća. Kazališna publika gleda predstavu, o njoj stvori svoje mišljenje, nekad bolje, nekad lošije, ali predstava je finalni proizvod velikog broja radnika iz ,,sjene“. Zapravo, nismo ni svjesni koliko je sati i sati vrijednog rada potrebno da bi se postavila jedna kazališna predstava. Ovaj cjelodnevni izlet ne bi bio potpun i ne bi ispunio svrhu da nismo pogledali kazališnu predstavu. Naš izbor je bila izuzetno snažna i dojmljiva predstava ,,Moć zemlje“ prema djelu književnika Janka Matka. Učenici su bili izuzetno zadovoljni posjetom Osijeku. Neki su zaključili kako bi rado za svoje životno zanimanje odabrali upravo glumu. Onima koji bi htjeli upisati Akademiju dramskih umjetnosti, od srca želimo da im se to i ostvari. Tko zna, možda ćemo jednog dana neke od njih i viđati na kazališnim daskama renomiranih kazališnih kuća – istaknula je Ljiljana Đurđević.

Za kraj recimo kako će Dramska skupina kao završni dio ovog Projekta na priredbi za Dan škole izvesti predstavu. A o kakvoj predstavi je riječ ostat će iznenađenje do 8. lipnja.

Tekst: Vladimir Protić Foto: OŠ Stjepana Radića Čaglin