Četvrtak, 26 Svibanj 2016 11:43

Na području županije djeluje 3.645 vatrogasaca

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UREDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA VATROGSNE ZAJEDNICE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije kao stručna, humanitarna i izvanstranačka organizacija od posebnog društvenog interesa, koja koordinira, usmjerava, rukovodi radom i aktivnostima svojih članica odnosno područnih vatrogasnih zajednica, VZ Požeštine i VZ Pakrac-Lipik, Vatrogasne zajednice Grada Požege, pripadajućih DVD-a, JVP Grada Požega i JVP Požeško-slavonske županije, dala je značajan doprinos daljnjem razvoju i unapređivanju vatrogastva i zaštite od požara u svim životnim i radnim sredinama Požeško-slavonske županije.

IMG 9008- Jedna od osnovnih aktivnosti u proteklom razdoblju bila je daljnja obnova vatrogasnih društava, omasovljenje i podmlađivanje vatrogasne organizacije, te osposobljavanje vatrogasnih kadrova za zvanja i specijalnosti, kao i informativno-promidžbenih i preventivnih aktivnosti u cilju popularizacije vatrogastva i širenja protupožarne kulture, te otklanjanja mogućih uzročnika požara. Poseban značaj dat je pripremama za provedbu pojačanih mjera zaštite od požara u tijeku ljeta, a posebice u tijeku provođenja žetvenih radova, te slanje vatrogasne mladeži iz DVD-a koja su stekla pravo učešća u Kamp vatrogasne mladeži u Fažani, obilježavanju obljetnica, provedbi županijskih vatrogasnih natjecanja mladeži i vatrogasaca i dr. – istakao je u svom izvješču predsjednik VZ Županije, Željko Petrović.

Osobna karta Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije
Na području županije djeluje 56 DVD-a, od čega 54 u naseljima i gradovima, a 2 u gospodarstvu. Sva DVD-a djeluju na dobrovoljnom principu i u cijelosti sa dobrovoljnim članstvom, osim DVD-a Požega sa 5 uposlenih djelatnika (3 servisera vatrogasnih aparata, vozač-vatrogasac i ujedno spremištar za vozila, osobnu, zaštitnu i skupnu vatrogasnu opremu i spremačica) i DVD Pakrac sa 4 uposlena djelatnika (serviser vatrogasnih aparata, vozač-vatrogasac i ujedno spremištar za IMG 9010vozila, osobnu, zaštitnu i skupnu vatrogasnu opremu, knjigovođa i spremačica na pola radnog vremena). Istovremeno je djelovala JVP Grada Požega i JVP Požeško-slavonske županije kao javne ustanove svaka sa po 20 djelatnika. Temeljem Zakona o vatrogastvu i kategorizacije vatrogasnih postrojbi JVP Grada Požege, JVP Požeško-slavonske županije, DVD Požega, DVD Pakrac, DVD Lipik, DVD Pleternica, DVD Kutjevo, DVD Brestovac, DVD Velika, DVD Kaptol, DVD Čaglin i DVD Jakšić su stožerne-središnje vatrogasne postrojbe svojih gradova i općina, što je potvrđeno i dosadašnjim protupožarnim elaboratima.

Na području županije djeluje 3.645 članova (od toga 142 žene), 4.211 podupirajućih članova, 1100 članova vatrogasne mladeži, a DVD-a posjeduju 42 vatrogasna doma i 54 vatrogasna spremišta.

Prema položenim stručnim ispitima putem školovanja kao i na osnovu priznatih činova po osnovu dugogodišnjeg rada pod određenim uvjetima, aktivni vatrogasci imaju slijedeću kvalifikacijsku strukturu: vatrogasci s položenim ispitom – 1.540 članova, vatrogasci I klase – 927 članova, vatrogasni dočasnik – 520 članova, vatrogasni dočasnik I klase – 362 članova, vatrogasni časnik – 171 član, vatrogasni časnik I klase - 89 članova, viši vatrogasni časnik – 11 članova, viši vatrogasni časnik I klase – 5 članova, počasni vatrogasni časnik - 21 član, počasni viši vatrogasni časnik –10 članova, vatrogasni tehničar – 46 član, inžinjer zaštite od požara – 6 članova. Zadnjih nekoliko godina osjetno i vidljivo se povećao broj IMG 9012operativnih vatrogasnih vozila, zahvaljujući donacijama iz Austrije i nešto iz Francuske, što je uvelike povećalo operativnost i spremnost vatrogasne organizacije. Danas zajednica u vatrogasnim društvima i vatrogasnim profesionalnim postrojbama raspolaže sa 40 vatrogasnih navalnih vozila, 15 auto cisterni, 11 tehničkih vatrogasnih vozila, 3 vozila za gašenje šumskih požara, 32 kombi vozila za prijevoz vatrogasaca, 8 zapovjednih vozila, 3 autoljestve I 39 traktorskih cistreni od 3 I 5.000 litara zapremine vode. Uz vozila također zahvaljujući dijelom donacijama vatrogasci posjeduju 16 hidrauličnih spasilačkih uređaja u svih 5 gradova i 5 općina za tehničke intervencije na prometnicama (škare i razupore), 44 motornih vatrogasnih pumpi, prijevoznog i prijenosnog tipa raznih kapaciteta (Ziegler, Rosenbauer, Magirus, Sora, Savica, Tomos i dr.), 2 visokotlačne prijevozne vatrogasnih pumpi proizvodnje “Vatrotehna”, 27 elektropotapajućih pumpi od 400 do 600 lit/min., 10 muljnih pumpi 1200 lit/min, 310 leđnih naprtnjača za gašenje požara otvorenog prostora, 4 turbogena za laku pjenu s dimovukom, 4 kompleta jastuka za podizanje tereta, 15 elektro-agregata različite snage, 3 kompresora za punjenje aparata za zaštitu dišnih organa, 62 aparata za zaštitu dišnih organa i rezervne boce, 120 prijenosnih (ručnih) UKV postaja, 40 mobilne UKV postaje, 20 stacionarnih UKV postaja, 3 repetitora za područje VZP-e i VZ-e Pakrac-Lipik, 800 zaštitnih odijela, 20 zaštitnih odijela za prilaz vatri “Preflam”, 7.020 m tlačnih cijevi promjera 52 mm i3060 m tlačnih cijevi promjera 75 mm.

- Gledano zbirno, dobiva se dojam da tehnike ima dovoljno. Međutim, ako imamo u vidu broj DVD-a, te broj MO, naselja i poduzeća, te požarna opterećenja u istima utvrđena Procjenama ugroženosti i Planovima zaštite od požara županije, gradova i općina kao i obveze koje proizlaze iz zakonskih i podzakonskih akata, navedena oprema još uvijek u cijelosti IMG 9014sukladno pozitivnim propisima ne zadovoljava trenutna požarna opterećenja, jer je još uvijek nema u dovoljnim količinama, uglavnom osobne i zaštitne opreme za operativne vatrogasce, a postojeći dio pomalo i zastarjeva (vatrogasna vozila) ili je djelomično ili u potpunosti neispravan, posebice stare vatrogasne pumpe koje još služe samo za suhe vatrogasne vježbe – komentirao je predsjednik Petrović, no za sada je neeralno očekivati značajnija ulaganja u vatrogastvo. - Zbog malih proračuna gradova i općina objektivno je nerealno očekivati mogućnost nabavke novih vozila, dok se kvalitetnije ne riješi financiranje vatrogastva kroz decentralizirana sredstva svim gradovima i općinama. Posebice je izražen nedostatak osobne i zaštitne opreme, jer od 3.645 aktivnih članova svega oko 800 posjeduje pravilnu osobnu i zaštitnu odjeću, dok svi ostali članovi rade na intervencijama u neadekvatnoj zaštitnoj odjeći, radnim kombinezonima ili radnim odorama – kaže Petrović.

- VZ Požeško-slavonske županije poklanjala izuzetnu pažnju preventivnim aktivnostima, a posebice informativno-promidžbenim aktivnostima. Maksimalno je koristila i sredstva javnog priopćavanja posebice Kronike Požeško-slavonske, radijskih postaja na području županije te nekoliko internetskih portala, a preko kojih je uz puno uvažavanje i razumjevanje vatrogasne djelatnosti te značaja iste, davala u kontinuitetu poruke preventivnog i informativno-promidžbenog karaktera – dodaje Petrović, koji i analizira velike aktivnosti vatrogasaca na požarima, nezgodama i dr. Sredstva za financiranje djelatnosti vatrogasne zajednice županije osiguravaju se u proračunu županije.

Sjednici su uz delegate skupštine sudjelovali tajnik VZ Hrvatske Željko Popović, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i zamjenik župana Željko Jakopović.

Tekst/foto: Vladimir Protić