Nedjelja, 05 Lipanj 2016 11:44

Dvadeset i tri ekipe pripremale najljepšu „slaninsku ružu“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

1. FESTIVAL SLANINE U KAPTOLU OKUPIO NATJECATELJE IZ CIJELE SLAVONIJE -

KAPTOL - Čak 23 ekipe s cijelog područja Slavonije od Bizovca, Velimirovca, preko Požeštine do Pakraca natjecalo se na 1. Festivalu slanine koji je u kaptolu organizirao tjednik Kronika požeško-slavonska s tamošnjom Udrugom vinogradara, vinara i voćara Vino-kap općine Kaptol. Još je to jedna u nizu gastro i eno manifestacija kojem organizira ovaj lokalni tjednik kojim se želi vratiti na stol stare i tradicionalne mesne delicije Slavonije, koje su jedno vrijeme polako nestajale s tradicionalne prehrane.

– Našeg Slavonca uvijek ste prije mogli prepoznati i opisivali su ga uvijek s torbicom preko ramena u kojoj je uvijek nosio komad slanine, komad kruha i glavicu luka. Slanina je nepokvarljiva, može se uvijek jesti, a mogla ga je hraniti nekoliko dana. Uvijek je teško radio Slavonac, na polju i u šumi, pa je i prehrana trebala biti jača. Danas se više ne radi kao prije, no to nije razlog da ne pripremamo i dalje svoje suhomesnate specijalitete po kojima je Slavonija nadaleko poznata.Uz Švargl, čvarke, kobasice, kulen u šunku, tu je svakako i slanina. Danas zbog toga slavimo slaninu, a na našem Festivalu slanine natječemo se tko će napraviti najljepšu „slaninsku ružu“ i ispeći je na otvorenoj vatri. To je poznati specijalitet koji se uvijek pravio na otvorenom, dali uz čuvanje stoke, u lovu, u šumi dok su se pravila drva. Zadovoljan sam odličnim odzivom ekipa, kao brojem, tako i brojem, pa i preko desetak osoba u ekipama. Nadam se da će i ova manifestacija dalje postati tradicija – istakao je ispred organizatora, Vladimir Protić, glavni urednik tjednika Kronika Požeško-slavonska.

Puno kreativnosti su pokazale natjecateljske ekipe, od preciznog zarezivanja slanine, do kreacija tabli slanine u srce i druge oblike. Osim dobrog i ravnomjernog zarezivanja da se tabla slanine prilikom pečenja polagano zatvara u krug i ističe samo komadiće slanine otvorene poput ježa, još važnije je bilo to ispeći na vatri, da ne izgori, da se ne prepeče, nego da postane prava „slaninska ruža“. Dojmljivo je svakako bilo gledati te bukete slanine kako se polagano peku i stvaraju novi oblik, a da o mirisu koji se širio okolinom i ne govorim. Kako se na istoj lokaciji održavao susret vinara iz cijele Požeštine i okolice, vinara sa Krka i vinara iz Mađarske, te dodjeljivane diplome za najkvalitetnija vina 9. Međunarodnog ocjenjivanja vina u organizaciji Udruge Vino-kap, na najbolji način je prikazano pravo sljubljivanje pečene slanine i vina. Da upravo nakon ovako ukusne slanine, degustacija vina ide kao podmazana, istakli su sudionici i brojni posjetitelji Festivala vina.

Nakon završenog natjecanja po ocjeni stručnog žirija za najbolje „slaninske ruže“ dodijeljene su plakete i vrijedne nagrade sponzora, požeške tvrtke Alles elektromaterijal i Vinarije Tandara iz Kutjeva. Za najljepši umjetnički dojam svoje „slaninske ruže“ nagrađena je Radmila Biljanić iz Novog Sela, kraj Požege, koja je u ekipi uz supruga Joku imala i vrsnog mesnog majstora Želja Begovića koji je to sve učvrstio da na vatri bude postojano, imala deseteročlanu ekipu navijača na poslijepodnevnom druženju. Priznali su da su dopodne kod kuće pekli dvije slaninske ruže da uvježbaju i na natjecanje ne dođu nepripremljeni, jer je ipak ovo natjecanje neobično i rijetko, pa nisu sve željeli prepustiti slučaju.

Treće mjesto i brončanu plaketu osvojila je ekipa majstora iz Pakraca, koje je predvodio Željko Sabo. Drugo mjesto i srebrnu plaketu osvojila je „slaninska ruža“ koju su pekli članovi Zavičajnog društva KUD Rama iz Pleternice koji su na natjecanje došli s cijelim folklornim društvom i cijelo vrijeme uveseljavali svojom pjesmom. Ekipu koja se brinula za slaninu činili su Jure i Danica Vidakušić, koja je primila priznanje i nagradu. Prvo mjesto i zlatna plaketa pripala je Ekipi M&M iz Pakraca, čija je „slaninska ruža“ dobila najviše bodova, a ekipu je predvodio Mato Petrišić. – Do sada sam se natjecao na fišijadama i čobanijadama, sarmijadama i drugim gastro natjecanjima, a moram priznati da mi je ovo prvo natjecanje s pečenom slaninom. Nismo znali što se točno treba dobiti, pa smo se malo informirali i „googlali“ da vidimo što trebamo dobiti na kraju. Drago mi je da smo ipak uspjeli napraviti pobjedničku „slaninsku ružu“. čestitam organizatoru što se sjetio ovakvog natjecanja – istakao je Mato Petrišić. Natjecateljima su čestitke uručili, načelnik općine kaptol Mile Pavičić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je na natjecateljskim mjestima degustirao uratke ekipa.

Veliki broj posjetitelja u degustaciji je ubrzo „smazao“ sve količine, preko 50 kg slanine, i napravio dobru podlogu za javnu degustacije i prvo javno ocjenjivanja vina u kojem su se posjetitelji okušali u ulozi somelijera. Sve to su začinili glazbenici Aurea banda koji su u nastavku večeri zabavljali i priredili ples na otvorenom i veliko slavonsko kolo.

Tekst/foto: Vladimir Protić/Vanja Protić