Srijeda, 15 Lipanj 2016 17:56

Obilježili 50 godina mature opet u Gimnaziji

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GENERACIJA MATURANATA POŽEŠKE GIMNAZIJE IZ 1966. GODINE -

POŽEGA – Okupljanjem nakon pedeset godina, opet u staroj zgradi Gimnazije, koja je danas u novoj zgradi, a u ovoj danas stanuje Katolička osnovna škola i Katolička gimnazija, generacija maturanata iz 1966. godine obilježila je 50 godina mature. Tada ih je bilo 127 u četiri razreda, dva društvena i dva prirodoslovna razreda, a nakon maturiranja razišli su se diljem svijeta, jedni na dalje školovanje, neki za poslom, a neki su jednostavno odselili u nove krajeve i počeli novi život.

- Razrednici su nam bili profesori Ljubica Koydl, Maja Vuković, Mirko Tomašević i Zdenka Romštajn. Nakon što smo završili rasuli smo se diljem bivše Jugoslavije i cijele Europe. Danas na žalost neki nisu među živima, malo smo se prorijedili, a na ovu proslavu 50. godišnjice došli su iz Budve, Beča, Novog Sada, Graca, Diseldorfa, Zagreba, Gospića, Velike Gorice, Banja Luke. Neki su već i boležljivi pa ne mogu putovati, a svi koji su mogli su došli na ovaj susret, neki su potegli čak 1.200 km u jednom smjeru da dođu na ovaj susret – istakla je Mirjana Res-Koritić, koja je došla iz Zagreba. Iz te generacije potječe i Zlatko Kuretić, poznati glas kojega smo četiri desetljeća slušali svakog dana u vijestima etera radio Zagreba.

Nakon obilaska učionica, koje danas nisu one s jedinstvenim starim školskim klupama s urezanim tintarnicama i nepokretnim, prisjetili su se svojih đačkih dana svaki razred pojedinačno, a pridružio im se i jedan od razrednika koji je još u životu, prof. Mirko Tomašević.

Tekst/foto: Vladimir Protić