Ponedjeljak, 20 Lipanj 2016 10:38

Od još nepoznatog uzroka uginulo 3,5 tona ribe

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VELIKI POMOR TROFEJNE RIBE U ŠRD „SLAVONAC“ JAKŠIĆ -

Velika financijska šteta i nenadoknadiv gubitak ribe koja je uzgajana preko pet godina za ribolovna natjecanja „Ulovi i pusti“

JAKŠIĆ – Veliko iznenađenje dočekalo je ribiče ŠRD Slavonac kada su primijetili jučer za dopodnevnog ribolova da se sve više ribe diže na površinu i hvata zrak. To se događalo nekada za velikih suša i visokih temperatura ljeti, no onda se znao uzrok. Što se sada dešavalo kad temperature nisu jako visoke, a vode ima i kiše u dovoljnim količinama.

IMG 2442- Odmah smo reagirali i s tri vatrogasne pumpe i jednom traktorskom pumpom odmah počeli ubacivati nove količine vode obogaćene kisikom. To se pokazalo dobro, no oko pet sati predvečer kada smo prestali s upumpavanjem za sat dva počele su se dizati na površinu velike ribe, sve veće od pet kilograma. U toku večeri sakupili smo ih preko 200 komada. Evo jutros još preko 300 komada, sve u prosjeku teške od 7 do 10 kg. To je sigurno preko 3,5 tona ribe - istakao je teško govoreći od velike tuge Mario Pus, predsjednik ŠRD „Slavonac“. Nije se to nikada dešavalo u jakšičkim ribnjacima, kada je i pet riba uginulo za velikih vrućina i malog vodostaja intervenirali bi i dodavali dodatnu vodu, ali nikada nisu imali velikog pomora. U vodi koja dotiče u ribnjak, potok iz kojega se snabdijeva i ribnjak, vodočuvari i ribo čuvari nisu zatekli nikakvog pomora ribe, pa se sumnja da je uzrok pomora slučajno ili namjerno došao samo u tu najveću kazetu ribnjaka.

IMG 2425- Utorak je bio malo veći dotok muljne vode od kiše, ali nismo vidjeli nikakve reakcije, kao i prije kada dođe više mutne vode izazvane većim kišama. Da je u potoku netko pustio pesticide, nama ulazi samo manja količina vode u ribnjak, a na potoku nema naznake uginuća. Zbog toga sumnjamo da nam je netko u ovu najveću kazetu ubacio možda neki otrov ili pesticide. Litra radazina može izazvati ovakav pomor. Druge kazete ponašaju se normalno i nema pomora. Prošlog tjedna u ovu kazetu smo redovno kao i inače zbog pojave algi, ubacili 4 vreće kreča. Jedino ako je on bio zagađen – dodaje predsjednik Pus.

Na ribnjacima su svoje izvide radili ekipa krim policije PU požeško-slavonske te vodopravna inspekcija, a očekivao se i veterinarski inspektor te ekipa za uzimanje uzoraka vode, koja će analizama otkriti točan uzrok ovog pomora ribe. – Po dojavi došle su sve dežurne službe Hrvatskih voda, ribočuvari i inspektor. Pozvana je Služba za zaštitu voda u središnjici u Zagrebu te angažiran IMG 2435ovlašteni laboratorij za analizu vode. Analiza se obavlja i rezultati će pokazati jer za sada nema zaključka što bi to moglo biti – rekao je Ivan Budimir, državni vodopravni inspektor. 

- Do sada smo iz ribnjaka izvadili 400 komada šarana, 80 kom amura, 42 štuke, 66 tolstolobika, 8 somova i nešto smuđa. Prosjek težine ribe je od 8 do 10 kg jer to je bila trofejna riba. Kupljena je kao velika i pet godina je uzgajamo u ovom ribnjaku. Ona se uzgaja za sportski ribolov „ulovi i pusti“ po čemu je ova tabla bila poznata. Time je šteta nemjerljiva – kaže Đuro Makarević, predsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije. Da se šteta cijeni samo po kilaži ribe ona doseže i 100 tisuća kuna, no šteta je veća jer ovaj poznati ribnjak po sportskom ribolovu ostao je bez ribe pa i nekoliko godina bez atraktivnih natjecanja, šaranskih kupova i dr.

Tekst/foto: Vladimir Protić