Srijeda, 21 Rujan 2016 09:48

Svi učenici krenuli u planinarski pohod na sedam staza Požeške gore

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KANIŽLIĆI KRETANJEM OBILJEŽILI „EUROPSKI TJEDAN KRETANJA“ -

POŽEGA – Već četvrtu godinu požeška OŠ Antuna Kanižlića aktivno se uključuje sa svim učenicima i učiteljima u obilježavanje manifestacije „Europski tjedan kretanja“. Kako drugo, nego kretanjem, pa su se jutros rano u školskom dvorištu okupila sva razredna odjeljenja i dopodnevna i popodnevna, gdje su formirane grupe, koje su krenule u planinarski pohod po jednoj od 7 staza lokaliteta Požeške gore.

- U ovu manifestaciju mi se uključujemo od 2013. godine i tome posvećujemo jedan cijeli školski dan. Nastojimo da to bude planinarenje ili duže šetanje, jer smisao je kretanje, ali i druženje. Pozvali smo i roditelje da nam se također pridruže, no nemamo veliki odaziv. Danas idemo na sedam različitih staza: 1. staza je pravac prema Lazama, 2. staza je Koydlov vijenac, 3. staza pravac Komušina, 4. staza Poučni put Sokola, 5. staza Staza fra Luke Ibrišimovića, 6. staza sv. Vid – Fratrovica, a 7. staza na koju ide Područna škola Vidovci su Viškovci i kukuruzni labirint. Povratak je između 13 i 14 sati, a na samom terenu učitelji će provesti i terenski sat nastave. Za sve pravce imamo stručne vodiče požeškog Planinarskog društva Sokolovac, a prate nas i članovi HGSS postaje Požega – istakla je prof. geografije Jadranka Čakalić, voditeljica projekta.

Ravnateljica škole Marija Samardžija zahvalila se članovima HPD Sokolovac i predsjedniku Predragu Livaku na potpori u ovom školskom projektu, JU za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i ravnatelju Ivici Samardžiću, Službi HGSS postaji Požega koji se brinu za sigurnost svih učesnika, Policijskoj postaji Požega.

- Svake godine mi u našem provođenju tjedna kretanja imamo planinarenje i kretanje, a planinari nam daju svoje iskusne vodiče. ovo je nama jedinstvena prilika da pokažemo koliko nam je mobilnost važna, jer se premalo krećemo, a djeca pogotovo. Sjede za računalom, a sve više sjede i kad se igraju. Ovo je prilika da se malo osvijestimo, da vidimo da imamo i drugih mogućnosti, a naša Požeška gora nam je kao Bogom dana za sve Požežane, a ne koristimo je dovoljno. Projekt smo proširili i sa tumačenjem značaja Požeške gore – istakla je ravnateljica Samardžija, koja žali što se još više planinara ne može odazvati u njihovu akciju jer je radni dan pa ih poslodavci nisu puštali da budu vodiči dječjim skupinama. Ona misli da su djeca ipak viši interes, pa moli poslodavce da imaju više razumijevanja za njihove buduće dane kretanja.

Potporu svemu daje JU za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, koja surađuje s ovom školom i kod obučavanja Mladih čuvara prirode. – Mi podržavamo sve što ima veze s mobilnosti učenika, zaštite prirode, ekologije, botanike, terenski rad s djecom, koje je zdravo kretanje ali i učenje. Djeca na terenu mogu osjetiti prirodu već samim izlaskom iz centra grada, jer naš centar grada je već naslonjen na zelenilo. Ovo naše područje je idealno za ovakvu vrstu nastave. Na ovaj način su učenici opušteniji i sve o čemu im pričamo, sada je opipljivo. Mi smo uredili jednu stazu Poučni put Sokola, koja je označena i opremljena sa 16 poučnih info panoa, koja se osim u edukativne može koristiti i u turističke svrhe – rekao je ravnatelj dr. sc. Ivica Samardžić, i dodaje da naša okolica ima puno znamenitosti, o kojima se može puno naučiti i ovakvim terenskim aktivnostima.

Tekst/foto: Vladimir Protić