Petak, 21 Listopad 2016 22:50

Učili kuhati variva, voćne jogurte i zdrave deserte

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VRATIMO ŽLICU U ŠKOLE I DOMOVE -

POŽEGA - Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te Međunarodnog dana kuhara i slastičara u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega održala se radionica pod nazivom „Vratimo žlicu u škole i domove“.

- Cilj ove radionice je podići svijest učenika o važnosti konzumiranja zdrave hrane, jer ove ankete su poražavajuće, djeca u dobi osnovne i srednje škole maksimalno dva puta mjesečno jedu variva ili nešto na žlicu, a to nije zdravo. Način života i dostupnost brze hrane je tu najviše utjecala na prehranu mladi, i zato mi s ovim praktičnim djelom pokušavamo učenicima pokazati kako se brzo i lako može pripremiti zdravi obrok. Praviti ćemo jogurt od šumskog voća, varivo od poriluka koji je uzgojen u našem školskom vrtu, smoothije, kruh sa smanjenim udjelom soli, brisketi s rajčicom i sirom te zdravi desert inspiriran cheesecakeom - izjavio je predavač, kuhar Anđelko Ledić te dodaje kako je vremenska razlika u kuhanju zdrave i brze hrane vrlo mala i da se brzo i lako, uz zdrave namirnice može skuhati ukusno jelo, pogotovo uz svu tehnologiju koja nam je danas dostupna.

Na ovim radionicama je sudjelovalo dvadesetak učenika, a cilj je da oni nauče kako se priprema zdravi obrok te to prenesu na svoje školske kolege, prijatelje i ukućane. Učenici su imali priliku naučiti kako ispeći domaći kruh od raznih sjemenki, maslinovog ulja i integralnog brašna, koji je mnogo zdraviji od "običnog" bijelog kruha kojim se uglavnom hranimo. Za slatki dio zdravije prehrane zadužena je bila prof. Marija Marketanović Hadžić koja je ujedno i voditeljica novog pekarskog praktikuma na Poljoprivredno-prehrambenoj školi. Deserti su rađeni na inspiraciju cheesecakea s kremom od acidofila i muesli baze s voćem ili tamnom čokoladom.

Tekst/foto:Vanja Protić