Subota, 03 Prosinac 2016 16:36

Svih 17 odstrijeljenih divljih svinja ide za požeški Caritas

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

3. TRADICIONALNI HUMANITARNI LOV ŽUPANA ALOJZA TOMAŠEVIĆA -

ORLJAVAC – Po treći puta požeško-slavonski župan Alojz Tomašević organizira gostinjski lov za gospodarstvenike i goste izvan županije s humanitarnim ciljem, a to je svu odstrijeljenu divljač darovati Caritasu Požeške biskupije.

Ovoga puta okupilo se u lovu preko 60 lovaca i goniča,a kao gosti, odazvalo se tridesetak gospodarstvenika i društveno političkih djelatnika. Dvije godine ovaj županov lov organiziran je u prvom tjednu Nove godine, no donesena je odluka da će se lov organizirati u prvom tjednu prosinca, kako bi preko Caritasa upravo najpotrebitiji dobili za božićne blagdane kvalitetno meso divljači. Iako sam nije ovaj puta mogao u lov zbog ozljede noge nekoliko dana ranije, župan Tomašević je poveo lov, cijelo vrijeme bio prisutan u lovištu, nadgledao lovce i lov, te na kraju organizirao i svečani ručak uz tamburaški sastav Bekrije u lovačkom domu LD Psunj Orljavac.

- Tendencija je bila odmah da se taj lov uvede kao tradicionalni lov požeško-slavonskog župana, a prijedlog je došao od naših gospodarstvenika. Imamo goste iz susjedne Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije, pa sve do Zagreba i našeg počasnog građanina generala Markača. Uspješan je danas bio lov, jer je odstrijeljeno 17 komada divljih svinja, od veprova, do nazimica, ali i uspješan jer nitko nije nastradao. Lovine je dosta, a sve će biti poklonjeno Caritasu koji će to raspodijeliti i koristiti u pučkoj kuhinji za svoje potrebe. Zahvaljujemo sv. Hubertu i božici Dijani što su nam udijelili ovaj prekrasan dan i ovaj uspješan lov – istakao je župan Tomašević koji svakako želi ovaj lov i proširiti na turističku priču ovih najljepših krajeva Požeško-slavonske županije, koji su i devastirani u Domovinskom ratu i treba mu pomoći u bržem razvoju. Tu će svakako značajno biti podizanje brane na Orljavi i stvaranje akumulacije. Ima ovdje i velika škola koja je ostala prazna, a mogao bi se urediti npr. hostel i staviti u funkciju turizma, lovni je samo jedan od inačica turizma koji bi ovdje izvrsno funkcionirao i doveo goste. – Samo mi imamo ovakvu lijepu, najljepšu županiju u Hrvatskoj, ali samo mi je možemo učiniti takvom, prihvatljivom i privlačnom za život.

Nakon obveznog poklona i odavanja počasti divljači, župan Tomašević je čestitao svim lovcima na sudjelovanju, a posebno onima koji su odstrijelili divljač za Caritas. Bilo je i onih koji su činili greške u lovu, „neprimjereno“ se ponašali u lovištu, te su na kraju „presuđeni“ i određene su im kazne, uglavnom „mokre“, po lovačkom terminu, a neki su morali i pjevati nakon svečanog ručka.

Svi koji su nešto ulovili, to istaknu zataknutom grančicom za svojim šeširom, pa smo grančice vidjeli i za šeširom generala Markača, saborskog zastupnika Franje Lucića, nekih gospodarstvenika, a u oči nam je upala i zataknuta grančica za šešir mlade djevojke u lovačkoj odori. Bila je to 21-godišnja Mihaela Ćurčić, koja je uspjela odstrijeliti jedno nazime. – Ja sam lovkinja već tri godine, od svoje navršene osamnaeste, iz Požege, ali sam član LD Psunj Orljavac. Nije mi to prvi odstrel, ali ih više ni ne brojim, a naravno da sam za svoj prvi ulov bila kažnjena po lovačkim propisima, dobila sam batina nakon dva mjeseca kao lovkinja. Kako sam jedinica, oduvijek od svoje desete godine išla sam s ocem u lov, i lovište. To mi se dopalo i tako sam nastavila svoju aktivnost u lovstvu, razvila se ljubav prema prirodi, prema životinjama i ja istinski uživam u tome. Lov nije samo ubijanje, lov je građenje lovišta, hranilica, briga za lovište i briga za sve životinje da budu u redu – istakla je Mihaela koja je završila elektrotehničku školu, završila dobrovoljni vojni rok i kao ročnica potpisala ugovor s MORH-om te je danas profesionalni vojnik kao mehaničar IC uređaja, koja barata s optikom, lećama i specijalnim naoružanjem.

Tekst/foto: Vladimir Protić