Subota, 21 Siječanj 2017 09:05

Uz slavonske delicije i kutjevačka vina tisuću gostiju pjevalo s Majom Šuput

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NA LOKACIJI VINKOMIR KUTJEVA DD OREZIVANJEM I BLAGOSLOVOM TRSOVA UZ NJIHOV NAJVEĆI BLAGDAN VINCELOVO POČINJE ZAPRAVO NOVA VINOGRADARSKA GODINA -

KUTJEVO – Jedna od najvećih proslava vinogradarskog blagdana, Vincelova koji se obilježava o svetom Vinku, svakako je ona koju organizira Kutjevo d.d. Nadaleko poznati brand graševine i vina koji se u pravilu uvijek veže za Kutjevo, kao tvrtku i Kutjevo kao grad. Stoga i ne čudi da se okupi gotovo tisuću poslovnih partnera i kupaca Kutjeva d.d., politička i društvena vrhuška, te ostali gosti i posjetitelji. Po tradiciji, blagdan sv. Vinka za vinogradare i one koji žive od vina je zapravo Nova godina, jer prvim orezivanjem trsova počinju prvi radovi u vinogradu, a od orezanih trsova po broju pupova koji se pojave ocjenjuje se kakav će urod biti ove godine. Upravo taj najvažniji vinogradarski blagdan posebno obilježavaju i slave u Kutjevu d.d. vlasnika Envera Moralića. Sve goste na lokaciji Vile Vinkomir, iznad vinograda dočekao je domaćin uz pjesmu tamburaša. Goste je čekao vinogradarski štap, kobasica i slanina, delicija koju su si samo spravljali uz vincelovsku vatru, uz koju se i debeli minus u temperaturi nije ni primjećivao. Na ražnju stručnjak za pečene delicije Ivan Cerovac od ranog jutra je pekao june na ražnju teško 530 kg. To je posebna delicija koju svi čekaju u ponoć, a dolazi iz vlastitog uzgoja Kutjeva d.d., kao i mlada vruća janjetina koja je također bila delicija za vrhunac večeri.

Orezanu lozu na Vinkomiru zalili kvalitetnim kutjevačkim vinima

Kako je orezivanje prvih trsova najznačajniji trenutak, u njemu su se okušali mnogi, no da ne bi gosti orezali cijeli vinograd domaćini su trsove ukrasili dobrim kobasicama i švarglom, te se orezivanje na tome i završi. Ove godine uz vlasnika Moralića, na orezivanju su se istakli bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, vlasnik Euro Petrola Jozo Kalem, predsjednik uprave Kutjeva d.d. Mladen Pavić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj, Josip Budimir, gradonačelnik grada Kutjeva. Žedna grla nakon orezivanja naravno da su zalijevali i nazdravili rodnoj godini kvalitetnom mladom Graševinom roda 2016., a nisu zaboravili vinom zaliti ni orezane trsove. Blagoslov je ove godine zazvao molitvom kutjevački župni vikar vlč. Oliver Kranjčić. U orezivanju i blagoslovu pomogli su članovi KUD-a Poljadija iz Grabarja sve uljepšavši svojim starim narodnim nošnjama.

U velikom grijanom šatoru slijedi nastavak fešte koju su i ove godine uz delicije kutjevačkog ugostiteljstva i mlade graševine začinili tamburaši TS Bekrije. Sve goste pozdravio je predsjednik

Uprave Mladen Pavić, koji je po prvi puta uručio za nekoliko poslovnih partnera potvrde o posjedovanju arhivskih vina u novo osnovanom trezoru vina Kutjeva d.d.. U trezor će moći pristupiti vinima tek 2034 godine. Poseban gost večeri je bila prava zabavljačica, koja je u nekoliko navrata zapalila sve posjetitelje u šatoru, Maja Šuput koju je pratio njezin band. Sve je ona podigla na noge, jer njen poziv na podij s rukama u zraku nitko nije mogao odbiti. Uslijedio je veliki vatromet i rezanje vincelovske torte, a posebni gosti i iznenađenje su bili Krajiški trubači iz Banja Luke, koji su nekoliko puta, popularne melodije svirali na puhačkim instrumentima, ali među gostima između stolova. Uz vino, pjesmu i ples i ovo Vincelovo završilo je u jutarnjim satima.

Tekst/foto: Vladimir Protić