Nedjelja, 22 Siječanj 2017 12:03

Orezivanjem trsova i blagoslovom loze obilježili početka radova u vinogradima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MJEŠTANI VINOGRADARSKOG SELA LUKAČ PROSLAVILI VINCELOVO -

LUKAČ - I ove godine po sedmi puta za redom vinari i vinogradari iz Lukača organiziraju Vincelovo u svom kraju. Manifestacija je započela u vinogradima sa rezidbom trsova i zalijevanjem mladim vinom. Time se potvrdilo da one vrijednosti koje su čuvale i njegovale mnoge generacije nisu zaboravljene i da će se sa takvim običajima nastaviti. Trsove u vinogradu obitelji Škorvaga je blagoslovio mjesni vetovački župnik vlč. Tomo Mrnjec.

Nakon ceremonije u vinogradima zabavna manifestacije je započela u domu u Lukaču gdje je priređena gastronomska ponuda za sve goste. Gotovo svaka obitelj na stolove je iznijela vlastite domaće proizvode, kobasicu, slaninu, šunku, sir, kolače i razne druge delicije što je bilo ponuđeno svima koji su se odazvali i tamo zatekli. Zbog hladnog vremena manifestacija se morala održavati u domu, a najhrabriji su ispred doma pekli Vincelovski ražanj.

I ove godine vinari obitelji Mitrović, Pavić, Bošnjak, Škorvaga, Rajić, Strapać te Romanik su nudili dobru vinsku kapljicu, trebalo je samo kupiti čašu i etui, a sve ostalo je bilo besplatno i to u velikim količinama. Ohrabreni dobrom posjećenosti ovu tradiciju mještani Lukača njegovat će i dalje.