Nedjelja, 22 Siječanj 2017 12:42

Orezali prvu lozu u jedinstvenom vinogradu na Trgu graševine u Kutjevu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROSLAVA VINCELOVA KUTJEVAČKIH VINOGRADARA I VINARA -

KUTJEVO – Svog sveca zaštitnika sv. Vinka obilježili su i proslavili i kutjevački vinogradari i vinari, a Vincelovo su obilježili blagoslovom i orezivanje prvih loza u jedinstvenom vinogradu na Trgu graševine. osim što grad Kutjevo ima jedinstveno ime Trg graševine, od svih gradova, na trgu svi vinari iz Udruge kutjevački vinari imaju zasađen po jedan čokot. Svake godine o vinogradu se brine drugi vincilir, jedan od članova udruge, a u vinogradu se proslavljaju i ostali vinski blagdani te Festival graševine.

Blagoslov je vodio župnik kutjevačke župe Rođenja Blažene Djevice Marije, vlč. Marijan Đukić, a orezivanju su se uz vinare koji svaki ima svoj čokot, pridružili kutjevački gradonačelnik Josip Budimir kao domaćin, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić. Pjesmu nakon blagoslova vodili su članovi KUD Bektež, koji su u narodnim nošnjama poslužili i vino za zdravicu i zalijevanje trsova za bolji urod.
Na velikoj pozornici održan je bogat kulturno-umjetnički program u kojemu su učestvovali, TS Poljadija Grabarje, TS Sanjari Kutjevo, mladi ženski TS Bećaruše iz Grabarja, mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika Kutjevo, muški pjevački zbor Grabarčani iz Grabarja, zabavni sastav Libreto band, TS Bisernica i navečer kao glazbena poslastica, rock koncert Opće opasnosti.
Gosti su upalili i veliku vincelovsku vatru gdje su si posjetitelji mogli peći Vincelovski štap, kobasicu i slaninu, koju su uz etui i čašu za vino mogli kupiti u TZ grada Kutjevo. Dalje su slobodno mogli degustirati vina na štandovima kutjevačkih vinara, a veliki štand sa svojim kvalitetnim vinima, ali i kuhanim crnim vinom zbog niske temperature, imao je i najveći vinar Kutjevo d.d. Na štandovima su se mogli degustirati i kupiti brojni autohtoni proizvodi OPG i obrtnika kutjevačkog kraja i šire iz Požeštine.

Zapaženu ponudu kvalitetnih vina ponudila je već tradicionalno vinarka Zorica Tandara, te poznati enolog i vinar Ivica Perak, kod kojega su se mogla degustirati vina kasnih berbi i desertna vina do ledene berbe, koju jedino on od malih vinogradara i vinara organizira u ovom kraju, te OPG Zelenika s pekmezima za prste polizati.

Tekst/foto: Vladimir Protić