Subota, 25 Veljača 2017 09:58

Plan je upoznati se s radom bioplinskih postrojenja u poljoprivredi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA POŽEŠKOG DRUŠTVA ENERGETIČARA -

POŽEGA – Svoju redovnu godišnju skupštinu održalo je Društvo energetičara Požega, na koju se odazvalo stotinjak članova u Restoranu Krčme Zlatni lug u Donjim Emovcima. Uz redovne točke dnevnog reda o izvješćima, rada i financijskim, napravljen je i novi plan rada za ukupno 120 članova, koliko društvo trenutno broji, a posebno plan odlaska na stručne i edukativne ekskurzije, koje ovo društvo prakticira dugi niz godina po najmanje dvije godišnje.

Prošle godine tako su išli na jednodnevnu stručnu ekskurziju tijekom koje su obišli Tehnički muzej u Zagrebu gdje su se upoznali sa svim povijesnim artefaktima od tehnologije parnih, benzinskih i dizelskih motora, proizvodnje električne energije, povijesti rudarstva, a posebno su obišli i prezentaciju o Nikoli Tesli. Obišli su i zagrebački Auto-moto show. U dvodnevnoj ekskurziji obišli su HE Zakučac, obišli gardove Omiš i Split, vozili se čamcem rijekom Cetinom do Radmanovih mlinica. Gotovo redovno svake godine članovi požeškog društva sudjeluju na sportskim susretima energetičara Slavonije i baranje. Redovno društvo ističe i kandidata za nagradu grada Požege, do sada su to bile istaknute tvrtke koje surađuju s društvom energetičara, a ove godine predložen je akademik Milko Jakšić, Požežanin, koji radi kao predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku Ruđer Bošković u Zagrebu.
Za ovu godinu planirano je nekoliko stručnih i edukacijskih ekskurzija, a prva već ovog proljeća bio bi odlazak u Baranju, te se upoznati s radom bioplinskog postrojenja Mitrovac, koje dio toplinske energije koristi za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima. Kao posebno zanimljiv objekt novije energetske tehnologije svakako je veliki trgovački centar West Gate, kojega bi posjetili ove jeseni te se upoznali s energetskim rješenjima i konstrukcijama u kojima je od projektiranja do izvođenja sudjelovao naš Požežanin, koji radi i na održavanju tog sustava, pa bi bio najbolji sugovornik energetičarima za upoznavanje s ovakvim jednim velikim energetskim sustavom.

Društvo energetičara je podijelilo i zahvalnice za sudjelovanju u radu društvu zaslužnim članovima i ponajviše tvrtkama koje pomažu rad društva kroz donacije i suradnju, te gradu Požega koji podržava rad društva. Zahvalnicu je u ime grada Požega primio Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća grada Požega.