Nedjelja, 26 Veljača 2017 09:04

Obilježili 80 godina vatrogastva u Ljeskovici, a najstarijem vatrogascu uručili plaketu za 70 godina rada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REDOVNA I IZBORNA SKUPŠTINA DVD LJESKOVICA UZ VELIKU OBLJETNICU -

NOVA LJESKOVICA – DVD Ljeskovica postoji od 1937. godine, pa su Ljeskovčani proslavili zajedno s Redovnom i izbornom Skupštinom i veliki jubilej. Imaju 46 članova u društvu od kojih je 12 operativaca i 7 izvršujućih članova, a dobro su i opremljeni. Posjeduju već nekoliko godina navalno vatrogasno vozilo Mercedes kapaciteta 2.000 litara, koje su dobili kao donaciju iz austrijske pokrajine Tirol. Uz vatrogasnu traktorsku cisternu, te kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca imaju i potrebnu zaštitnu opremu. Godišnje na raspolaganju imaju tridesetak tisuća kuna, koja um osigurava uredno općina Čaglin. Na izbornom dijelu skupštine izabrali su novo rukovodstvo za slijedeće četverogodišnje razdoblje. Za predsjednika su izabrali Stanka Vukića, tajnik će biti Armin Bešlagić, a zapovjednik Zdenko Vukić.

Na skupštini su im gosti bili iz prijateljskih društava DVD Vipava iz Slovenije i DVD Trnovec Bartolovečki iz Varaždinske županije. Uz desetak susjednih DVD-a iz Požeštine skupštini su nazočili zamjenik župana Željko Jakopović, načelnik općine Dario Bardač, predsjednik VZŽ Željjko Petrović te Rada Matoš, ravnateljica Doma za starije, koji je najveća ustanova takve vrste u ovom dijelu Hrvatske, a sjedište ima u Novoj Ljeskovici. 

Prigodnim referatom prisjetili su se od osnivanja 1937. godine prvog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, koje je tada osnovano u znatno većem naselju, a i zbog velikog pogona pilane, koja na žalost danas više ne radi. Ispričali su nam i svoju povijest i razvoj društva koje je uvijek bilo spremno pomoći građanima u zaštiti i spašavanju od požara ali i svih drugih nedaća i elementarnih nepogoda. Hrvatska vatrogasna zajednica uz ovaj veliki jubilej dodijelila je DVD-u Ljeskovica spomenicu koju je uručio predsjednik VZŽ Željko Petrović, ali i zlatnu spomenicu njihovom članu Ivanu Džimotiju, koji je u društvu već 70 godina. Počeo je kao obični vatrogasac, obavljao niz dužnosti, bio jedno vrijeme i predsjednik društva, a sada je veteran.

Brončane plamenice dobili su Stanko Vukić, Kristijan Putak, Armin Bešlagić, Marijan Putak, Goran Filipovski i Josip Delić, dok su brončane medalje primili Zdenko Vukić i Dražen Jurić.

Zahvalnice DVD-a Ljeskovica uz jubilej primili su brojni članovi toga društva, te još zamjenik župana Željko Jakopović, koji je posebno istaknut kao veliki prijatelj vatrogasaca, zalaže se za razvoj i financiranje vatrogastva, kako čaglinskog kraja, tako i cijele Požeško-slavonske županije. Priznanje je dobio načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, jer aktivno sudjeluje i pomaže društvu u radu, priznanje je dobio i predsjednik VZŽ Željko Petrović, ravnateljica Doma za starije Rada Matoš, te prijateljska društva koja su domaćinima čestitali 80-godišnjicu rada i uručili im poklone.

Tekst/foto: Vladimir Protić