Petak, 07 Rujan 2012 14:01

Novi brend vraćaju na vinsku kartu Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
NAKON 40 GODINA PONOVO BERBA GROŽĐA NA KLIKUNU  -

PLETERNICA -  Nakon 40 godina na Klikunu iznad Požeške Koprivnice ovih dana se ponovo bere grožđe. Za to je 'krivac' pleternička obitelj Markota koja je prije tri godine na nekad poznatom vinskom lokalitetu ponovo počela saditi lozu. Do sada je posađeno 20 hektara od čega je najviše graševine, dok 3 hektara otpadaju na crne sorte. – Mi obavezno u svim našim vinogradima imamo tzv. zelenu rezidbu kojom s trsova uklanjamo višak grožđa pa smo to napravili i na Klikunu, tim više što je riječ o mladoj lozi koju nismo željeli opterećivati prevelikom količinom ploda. Ako se u obzir uzme da je zbog suše i inače manje grožđa, ukupan urod neće biti velik ali će zato kvaliteta biti odlična. Slador se kreće između 90 i 95 eksla i mi očekujemo da ćemo s Klikuna dobiti 10.000 litara vrhunske 'vinske kraljice' - rekao je Marinko Markota.MARKOTA03web

Vinogradi na Klikunu nekada su pripadali kutjevačkom Kombinatu pa će se stariji ljubitelji dobre kapljice sjetiti bijelog vina koje je nosilo naziv po lokalitetu na kojemu je grožđe bilo ubrano. Pravljeno je od nekoliko sorti bijelog grožđa dok Markote namjeravaju praviti čistu graševinu ali će se na boci naznačiti da je riječ o graševini s Klikuna. – Vinska karta Hrvatske doskora će tako dobiti novi brendpremium kvalitete. Nekada su se vina s Klikuna pila u Francuskoj i na Bečkom dvoru i mi vjerujemo kako ćemo s našom „Graševinom Klikun“  biti konkurentni na tržištu, ne samo hrvatskom – dodao je Markota.

Inače, Markote razmišljaju kako bi u godinama koje slijede, ipak mogli graševinu s Klikuna 'smiješati' sa crnim grožđem i tako napraviti vino koje će biti osobitost pleterničkog kraja. No, bit će to briga u godinama koje slijede, kaže Marinko Markota, 'mladih snaga obitelji' – sinova Marka, koji već sada vodi projekt 'Vina Markota' i Franje koji je još student.