Petak, 07 Rujan 2012 14:14

Proizvodnja bukovih ploča, peleta i struje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DRVNA INDUSTRIJA PAPUK U STEČAJU PRODANA TVRTKI FERDINAND D.O.O.  -

PAKRAC - Po drugi puta u tri mjeseca potpisan je ugovor o prodaji pakračke Drvne industrije "Papuk" u stečaju. Kupac je tvrtka Ferdinand d.o.o. iz Drage Baščanske na otoku Krku koja, da prodaja postane važeća, mora u roku trideset dana uplatiti 4,5 milijuna kuna koliko je ponudila javljajući se na natječaj. Prvi kupac, tvrtka Energetski inženjering, nije uspjela u roku uplatiti novac pa je ugovor automatski bio raskinut.

Ferdinand d.o.o. je strana grupacija koja posluje u Sloveniji i Austriji a na hrvatskom je tržištu godinama prisutna u lovnom turizmu. - Bili smo u traženju i povoljne lokacije za investiciju u zelenu energiju te obnovljive izvore a lokacija DI Papuk se pokazala kao izvanredna. Nalazi se u srcu osnovnog reprodukcijskog materijala i na dohvat je prekomorskom transportu, kao i najznačajnijim logističkim tokovima Europe i Bliskog istoka. Buduća proizvodnja bi trebala biti poticatelj gospodarskog razvoja Pakraca i zapadne Slavonije jer nudimo zapošljavanje 160 ljudi te uključivanje u posao večeg broja kooperanata – rekao je Ivan Nemec direktor Ferdinanda.

Novi vlasnici Papuka namjeravaju investirati u proizvodnju parenih bukovih ploča, peleta, električne energije i izgradnju moderne pilane. Ne bude li većih administrativnih problema, kaže direktor Nemec, radovi na čišćenju ruševnih objekata trebali bi početi do kraja godine a završetak investicije je predviđen za kraj slijedeće. – Svako novo radno mjesto Pakracu mnogo znači pa pozdravljamo kupovinu Papuka. Kao i svim investitorima do sada lokalna samouprava je spremna pomoći kroz oslobađanje plaćanja komunalne naknade – rekao je Davor Huška gradonačelnik Pakraca. Proizvodnja u DI Papuk je prestala 2004.godine a dvije godine kasnije pokrenut je stečajni postupak. Natječaj o prodaji raspisivan je čak četrnaest puta.    (vm)