Utorak, 11 Rujan 2012 20:21

Stanje ublažiti isplatom poticaja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PREDSTAVNICI UDRUGA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA, STOČARA, MLJEKARA POZVALI MINISTRA JAKOVINU NA SASTANAK O TEŠKOM STANJU -

PLETERNICA – Odmah nakon sastanka s članovima Poljoprivredne komore u Garešnici ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Pleternici se sastao s predstavnicima Udruga poljoprivrednih proizvođača, stočara i mljekara s područja Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije. Njegov domaćin u Etno kući Bello bio je Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije. Odmah na početku sastanka Jakovina je izjavio da novca za isplatu štete od suše nema i da bi krajnje neodgovorno bilo s njegove strane da sada nešto obećava. No stav Vlade RH i ministarstva je da se kroz određene mjere mora pomoći poljoprivrednicima na prevladavanju teškog stanja koje je izazvano sušom. – Mogu najaviti da će se u roku dva tjedna isplatiti zaostali poticaji u iznosu do 400 milijuna kuna, da predlažemo Vladi da se poljoprivrednici oslobode plaćanja zakupa i koncesija za državnu zemlju, a to preporučujemo i lokalnoj samoupravi da se odrekne svoga dijela, dogovoriti s bankama da reprogramiraju kredite, a uz pomoć HABOR-a nepovoljne kredite prebaciti na povoljnije od HABOR. Cijeli sustav potpora za slijedeću 2013. godinu koji je planiran u iznosu od 2,75 milijardi kuna, pripremiti da počne s isplatama već u siječnju iduće godine – najavio je ministar Jakovina.

U daljem dijelu sastanka predstavnici su izložili probleme s kojima se suočavaju i svoje viđenje rješavanja nastalih problema. Oslobađanje od koncesije i zakupa ne smatraju prihvatljivom mjerom, jer mali poljoprivrednici uglavnom obrađuju svoju zemlju a samo manji dio imaju u zakupu, dok upravo suprotno veliki proizvođači i veliki sistemi imaju mnogo zemlje u zakupu, što bi onda samo njima pogodovalo.

Predstavnici mljekara istakli su posebno nepovoljan svoj status, koji je pogoršan smanjenjem cijene mlijeka, a sada je došlo do velikog porasta cijene stočne hrane koja će tek divljati, i oni više nikako ne mogu proizvoditi mlijeko s gubitcima. Na uništeno svinjogojstvo uskoro dolazi i uništeno stočarstvo, posebno muznih krava, što je već vidljivo jer Hrvatska u zadnjem kvartalu bilježi veliko smanjenje proizvodnje mlijeka.  Miroslav Kovač ministru je uručio i platformu Udruge Živo selo koja nudi rješenje za spas stočarstva u Hrvatskoj i zamolio ga da ga u ministarstvu  prouče.

Ministar je obećao sve prijedloge razmotriti, ali na ovom sastanku nije želio donositi nikakve zaključke.