Četvrtak, 22 Veljača 2018 10:46

Kako pospješiti suradnju Grada i poduzetnika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RADNI SASTANAK -

POŽEGA - Što Grad Požega može učiniti da bi potpunije ostvarivao potrebne preduvjete za razvoj poduzetništva i kako poboljšati suradnju gospodarstva i Grada – bila je tema sastanka što ga je gradonačelnik Darko Puljašić održao s predstavnicima gospodarskih tvrtki.

1ffa195cdeeb76f2d2a1684583cdd193 5 XL- Ako se odlučite za proširenje proizvodnje i dodatne kapacitete, Grad Požega vam je na raspolaganju i radit ćemo na tome da vam sve bude jednostavnije i jeftinije. Građevinska i poljoprivredna zemljišta koja su u vlasništvu Grada Požege trebaju biti stavljena u funkciju jer ne možemo samo gledati kako mladi odlaze, to nam je najskuplja varijanta. Vi ste ti koji nam možete pomoći da zaustavimo iseljavanje, mi ćemo vam biti pomoć, ali vi ste ti koji možete najviše napraviti. Apeliram ovim putem na sve vas da zajedno pokušamo pronaći način na koji ćemo ljude zadržati u našem gradu. Bez dogovora i zajedničke sinergije ne možemo naprijed. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na projekt izgradnje Poduzetničkog inkubatora u Industrijskoj ulici u Požegi vrijednog 18.642.984,00 kn, čiji se završetak očekuje u proljeće iduće godine. Dodao je i kako je od osnutka Ureda za europske integracije Grad Požega povukao 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava te kako upravo natječaji europskih fondova mogu biti jedan od načina za bolje povezivanje i partnerstvo.

1ffa195cdeeb76f2d2a1684583cdd193 3 XLJedna od tema sastanka bila je i predstavljanje projekta „Grad Požega – Smart City“, efikasno upravljanje prostorom i gradskim resursima, o kojemu je govorio Josip Lisjak, viši stručni suradnik za geodetske i geoinformatičke poslove Grada Požege. Smart City rješenjima i primjenom novih koncepata i tehnologija urbane sredine poboljšavaju kvalitetu života građana i sam sustav upravljanja. Više od 40 od ukupno 128 gradova u Hrvatskoj koristi neka od pametnih rješenja što znači da primjenom novih tehnologija i društvenih koncepata omogućavaju kvalitetnije upravljanje i življenje svojim stanovnicima. Putem rješenja koja se temelje na tehnologiji interneta, stvari postaju dio naših domova i oživljavaju gradske ulice, a zajedno pridonose uštedama i većoj kvaliteti naših života.

Direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o. Anto Bekić prezentirao je Cjenik javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada. Naime, od 2017. godine za jedinice lokalne samouprave uvedena je tzv. poticajna naknada, drugim riječima kazna za prekomjerno odlaganje miješanog komunalnog otpada. Jedinice 1ffa195cdeeb76f2d2a1684583cdd193 4 XLlokalne samouprave koje ne budu dovoljno odvajale otpad, odnosno njihovi građani, plaćat će značajne poticajne naknade.

- Imamo i obvezu donošenja novog cjenika usklađenog s ciljevima uredbe. Prije svega, uvođenje pojmova minimalne javne usluge, odnosno fiksni dio računa za korisnike i varijabilnog dijela koji će ovisiti o veličini spremnika i broju pražnjenja spremnika. Tu su također i ugovorne kazne za nepropisno odlaganje otpada i slične aktivnosti. – pojasnio je Bekić.

Prema riječima gradonačelnika, ovo je prvi u nizu radnih sastanaka ovoga tipa.

Tekst/foto: Grad Požega