Ispiši ovu stranicu
Subota, 15 Rujan 2012 14:29

Zadovoljni urodom, ali i cijenom

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

NAVODNJAVANJEM DO REKORDNIH PRIMJERAKA PAPRIKE -

POŽEGA –Da i u ovoj sušnoj godini nešto uspije u poljoprivredi, pa naraste i do rekordnih primjeraka rijetko se moglo čuti ove godine, no pronašli smo i takve slučajeve. Jedan od njih je OPG P sa svojim nasadima paprike koji se nalaze neposredno uz rijeku Orljavu i koje je navodnjavao. – Nismo se zapravo nadali dobrom urodu paprike, jer sve što smo posadili rasade još u  plasteniku su smrzle zbog onog kasnog mraza u četvrtom mjesecu, gotovo sve je uništeno. Onda smo napravili cijelu potragu za sjemenom, jer ga više nije nigdje bilo, tražili smo od Mađarske, Srbije, BiH, cijele naše zemlje i jedva uspjeli nabaviti. Znate inače gram  kvalitetnog hibridnog sjemena je skuplji od grama zlata. Ponovno smo sadili presadnice u plitice, i u kasnoj sadnji posadili u polje. Kasnije u petom mjesecu smo imali i tuču i ponovno štetu na mladim biljkama. Nismo očekivali veliki urod jer smo kasnili, a i imali smo veće troškove, tako da nas sada ovaj dobar urod i po kvaliteti još bolji raduje – kaže Pavle Pavlić, povrtlar iz Požege, očekujući od dvije do tri berbe i od 1- 1,5 kg paprike po grmu. Sva paprika je prodana Mercatoru i za sada su zadovoljni i cijenom od 5 kuna koju su dobili zbog iznimno dobre kvalitete i posebno lijepih i velikih primjeraka paprike. Inače uzgajaju i lubenicu i ostale povrtlarske kulture koje sve navodnjavaju, te nešto ratarskih kultura.

Povrtlarstvom se bavi cijela obitelj, pa smo tako na prvoj berbi zatekli i suprugu Lidiju, ali i dvije kćerke školarke, koje su pomagale u iznošenju paprike i sortiranju za transport. – Kod nas je sve dobro zbog toga što smo ovu parcelu od 1 ha paprike konstantno navodnjavali vlastitim sustavom za navodnjavanje. Ovdje je posađeno nekoliko vrsta, paprika babura četiri vrste, roga i paradajz paprika. Zadovoljni smo i cijenom jer na malo prodajemo po sedam kuna, a naveliko smo postigli cijenu od 5 kuna. Zadovoljni smo i plasmanom jer imamo stalne kupce na svom kućnom pragu, a sve ostalo ide na veliko u trgovačke centre. Sad se bere babura i cijela količina ide u Mercator – kaže Lidija zadovoljna i prinosom i kvalitetom, očekujući do 10 tona paprike, pa im nije teško niti brati papriku po najvećoj vrućini.  U konačnosti nadaju se i dobroj zaradi, koju je rijetko tko u poljoprivredi ove godine zabilježio.

Zbog toga što su podbacili urodi povrća ove godine je i za 50% bolja cijena od prošle godine, pa će to i Pavlićima kompenzirati dvije sadnje i povećane troškove zbog iznimno velikog navodnjavanja, jer od kiše nije došlo baš ništa kada je paprici potrebno najviše vode. No kaže Pavle nekada su povrtlari ulagali dok su sadili a kad je počela berba onda su zarađivali. No i to se promijenilo, jer sada moraju još plaćati za ambalažu, plaćati prijevoz do skladišta kupca, a onda su još i rokovi plaćanja do stotinjak dana.

OPG Pavlić je učlanjen u Cluster uzgajivača povrća Zlatna dolina koji im pomaže oko nabavke sjemena i drugog repromaterijala, kaže predsjednik Perica Oroz. Povrćari u Clusteru obrađuju oko 500 jutara i znatni su proizvođači. – Vidimo da oni koji su navodnjavali mogu očekivati kvalitetnu proizvodnju i to će biti prioritet svim povrćarima, ako se budu željeli uopće baviti ozbiljnom proizvodnjom. Zbog nešto većih cijena tek ove godine povrćari mogu očekivati i neku zaradu – istakao je Oroz očekujući i bolju organizaciju plasmana proizvoda članova Clustera povrćara, jer danas su jedino trgovački lanci ozbiljni kupci. No oni ne traže ništa drugo nego samo koliko tona toga povrća možete isporučiti i tu se povrćari moraju bolje udružiti u zadrugu i unaprijediti poslovanje.

Galerija slika