Ponedjeljak, 17 Rujan 2012 19:11

Označavanje, reklamiranje i prezentiranje hrane

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA – ŽUPANIJSKA KOMORA POŽEGA -

POŽEGA – Za sve subjekte, obrtnike, OPG, tvrtke koje se bave proizvodnjom, prodajom ili prezentacijom hrane HGK Županijska komora Požega organizirala je besplatni seminar s praktičnim primjerima iz prakse o novom Pravilniku o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane. Tako je 60-tak sudionika moglo saznati sve od Nevenke Gašparac iz Centra za kvalitetu HGK i Jelene Meštrić iz Ministarstva poljoprivrede Uprave za sigurnost hrane, a o tome su dobili i pisanu potvrdu o sudjelovanju.

Zakonski okviri u označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane uglavnom se preuzimaju ili prilagođavaju zakonskim okvirima Europske unije, koja u svemu prvenstveno naglašava sigurnost i zdravlje čovjeka, a traži od svih subjekata u poslovanju s hranom da ispravno informiraju potrošače o hrani koju konzumiraju, te zaštite njihovo zdravlje i interese. Označavanjem se ne smije ni u kojem pogledu obmanjivati potrošače, posebice glede prirode, sastava, svojstava, količine, trajnosti, podrijetla, postupaka proizvodnje hrane, ne smije se hrani pripisivati svojstva prevencije, terapije i liječenja bolesti ljudi ili upućivati na takva svojstva. Prilikom prezentiranja hrane, oblik, izgled, ambalaža, ambalažni materijali, dizajn, okruženje u kojem je izložena kao i reklamiranje također ne smiju obmanjivati potrošače.

Odzvonilo deklaracijama koje ne vidimo niti pod povećalom

Hrana koja se stavlja na tržište RH mora biti označena podacima koji su napisani na hrvatskom jeziku, latiničnim pismom, koji su lako razumljivi i uočljivi, lako vidljivi, jasno čitljivi i neizbrisivi. Jasno čitljivi se do sada tumačilo kako se kome htjelo, a sada se pripisuje da ta slova moraju biti najmanje veličine 1,2 mm, odnosno najmanje 0,9 mm na posebno malim pakiranjima hrane. Osim svih do sada obveznih podataka o hrani sada se obvezno moraju naći i podatci o hranjivim vrijednostima hrane, označeni alergeni u popisu sastojaka koji izazivaju alergije, naznačeno mjesto podrijetla hrane. Nije više dozvoljeno koristiti izraz „može sadržavati“ s kojim su se proizvođači ograđivali od mogućih nuspojava kod nekih potrošača koji su alergični na poneke sastojke. Obvezno se u označavanju stavlja i preporuka do kada je hranu najbolje upotrijebiti, tj. do kada će ona uz adekvatno čuvanje zadržati svoja karakteristična svojstva.