Ponedjeljak, 24 Rujan 2012 12:43

Stvaranje novih turističkih proizvoda

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POSLOVNA RADIONICA TURISTIČKOG KLASTERA „SLAVONSKA KOŠARICA“ -

ZLATNI LUG – U organizaciji Turističkog klastera Slavonska košarica u Restoranu „Zlatni lug“ održana je poslovna radionica sa temom „Stvaranje i razvijanje novih turističkih proizvoda članova klastera“. Predavanje je vodio prof. dr. sc. Drago Ružić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.

Danas ovaj klaster broji oko sto članova, uglavnom Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave proizvodnjom hrane i pića, od kulena i suhomesnatih proizvoda, do vina i rakija od grožđa i drugog voća, seoskih turističkih gospodarstava koja se bave smještajem i boravkom gostiju, proizvođača suvenira i rukotvorina, nakita te ostalih proizvoda koji imaju naglasak na slavonsko podrijetlo, turističkih zajednica i organizacija, te nekoliko lokalnih zajednica.

Osnivanje klastera potaklo je jače i zajedničko nastupanje na tržištima, na kojima ovi pojedinci ne bi mogli sami nastupiti niti opstati, a upravo marketinški nastup bila je i tema moderatora prof. Ružića na radionici.

Cilj u početku nam je bio povezivanje i bolje umrežavanje svih onih koji nešto proizvode ili pružaju uslugu. Prvo smo okupljali članove iz Brodsko-posavske županije, a sada klaster širimo i na ostale slavonske županije. Sada osnivamo web stranice klastera na kojima će se svi naši članovi moći predstaviti sa svojom ponudom, te sami urediti svoju prezentaciju na stranicama klastera – kaže predsjednica klastera Vesna Živković, koja je uz osnivača, brodskog gradonačelnika Mirka Duspare i predstavila klaster danas.

S područja Požeško-slavonske županije članovima klastera postalo je već desetak subjekata, Turistička zajednica županije i TZ grada Pakraca, Veleučilište u Požegi, Turističko imanje Zlatni lug, proizvođač ulja Grbić d.o.o. Požega, proizvođač meda OPG sv. Ambrozije Požega, uzgajivač koza i proizvođač sira OPG Jakovina iz Ivandola, proizvođač sira OPG Lukačević iz Vetova, proizvođač suhomesnatih proizvoda i vina od višanja OPG Carpinus iz Grabarja, proizvođač jabuka, sokova i čipsa od jabuka Voćarstvo Boić iz Skenderovaca, te obiteljske vinarije Branko Jakobović Vetovo i Vesna Perić Ramanovci.

Klaster „Slavonska košarica“priprema predstavljanje kompletne ponude svojih članova preko interneta po sistemu on-line kupnje, te predstavljanje u turističkim destinacijama Dalmacije, Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku i nastup na turističkim sajmovima.

Posebno se članovima klastera i medijima predstavilo Prenoćište i restoran „Zlatni lug“ sa svojim vinima i gastronomskom ponudom.