Ponedjeljak, 01 Listopad 2012 11:46

U razvoj tvrtke treba ulagati isključivo vlastiti novac

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

JEDAN OD NAJUSPJEŠNIJIH PAKRAČKIH PODUZETNIKA BILJEŽI DVADESET GODINA USPJEŠNOG RADA -

PAKRAC - Zdenko Ružička jedan je od najuspješnijih pakračkih poduzetnika a nedavno je obilježio 20-tu obljetnicu osnivanja svoje tvrtke "Metalko".

METALKO03- U razvoj tvrtke treba ulagati isključivo svoj novac, sporije je ali sigurnije. Da sam u pravu, vidi se u ovoj krizi kada nam poslovanje ne opterećuju krediti i kamate – kaže Ružička. Metalko je 1992. godine u svojoj trgovini počeo prodavati željezariju, boje i lakove, HTZ opremu i građevinski materijal a naknadno je izdvojeni obrt "Metalco" Ružička usmjerio na prikupljanje sekundarnih sirovina. Prema podacima Porezne uprave, u 2005.godini Metalco je prijavio najveći dohodak u Hrvatskoj ostvaren od obrta. Danas Metalko u Pakracu ima tri prodavaonice a Metalco je postao vodeća regionalna tvrtka za primarnu preradu sekundarnih sirovina. Svaka od njih zapošljava po četrnaest djelatnika.

- Otpad smo otpočetka prikupljali u Požeško-slavonskoj i okolnim županijama ali sve u krugu najviše stotinu kilometara. Tako će i ostati, jer bi u protivnom imali prevelike troškove prijevoza. Nakon iznimno krizne 2009. godine, posao se ustalio pa sada mjesečno prikupimo oko 600 tona otpada – kazao je Ružička. Od osnivanja Metalca, dodao je, posebnu pozornost posvećivao je ekologiji zbog čega je otvoreno skladište, koje se sada proteže na 6000 četvornih metara, najprije ogradio a potom postepeno počeo i betonirati. Posljednji dio bit će betoniran idućeg tjedna u što je uloženo 50 000 eura. Uspješno poslovanje Ružički omogućava stalne investicije pa je i u najkriznijoj 2009. godini uložio 100 tisuća kuna a već slijedeće za jedan stroj i vozilo dao je 150 tisuća eura. Investira i u Metalko koji će uskoro u Pakracu otvoriti i četvrtu trgovinu. Usprkos poslovnim uspjesima Zdenko Ružička sebe ne smatra bogatašem niti tako živi.

- Prošle godine kupio sam si prvi puta u životu novi automobil – kroz smijeh je rekao Ružička.   (v.m.)