Ponedjeljak, 02 Srpanj 2018 13:12

Predstavljen projekt digitalna komora

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REDOVITA SJEDNICA GOSPODARSKOG VIJEĆA ŽUPANIJSKE GOSPODARSKE KOMORE PSŽ -

POŽEGA – Na redovitoj Sjednici Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore Požeško-slavonske županije prisustvovao je i dr. sc. Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša koji je članovima predstavio projekt Digitalna komora u sklopu kojeg će se uključiti digitalizacija postojećeg poslovanja uz proširenje portfelja usluga i aktivnosti te prilagodba poslovanja digitalnom dobu.

Projekt Digitalna komora potpomoći će optimizaciji poslovnih djelatnosti, te digitalizaciju postojećeg poslovanja uz proširenje portfelja usluga i aktivnosti. Jedan od ključnih elemenata i nositelj projekta je digitalizacija i indeksiranje baza podataka, registara i očevidnika o čemu je na Sjednici Gospodarskog vijeća nešto više govorio dr.sc. Tomislav Radoš koji je naglasio kako će se Projektom Digitalna komora, omogućiti kvalitetnija i optimalnija komunikacija komore i upravljanje dokumentima kako s članicama tako i interno unutar Komore.IMG 1985

Ukupna vrijednost Projekta Digitalna komora je 28 milijuna kuna i u cijelosti se financira iz sredstava EU koji je već krenuo u realizaciju. U prvoj fazi projekta zaživjet će portal Gospodarska mreža, jedan od osam proizvoda, koja će svim članicama Hrvatske gospodarske komore omogućiti kompletni prikaz hrvatskog gospodarstva.

- Svi gospodarstvenici će po prethodnoj registraciji, moći na tom portalu pretraživati svaku tvrtku u Hrvatskoj, kompletna pretraživanja po županijama, industrijskim granama, uz kompletnu sliku financijskih pokazatelja, izvještaji, blokade, stečaj, predstečaj, pravni status, kontakti i drugo. Gospodarska mreža je jedan od osam proizvoda koji će se nalaziti u okviru Digitalne komore i to je vrhunski proizvod koji će se stalno nadograđivati – uvoz i izvoz, te profesionalna baza investitora kao prvi pravi alat za privlačenje i traženje investitora u Hrvatskoj – rekao je Tomislav Radoš.IMG 1973dr. sc. Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša

Snažan fokus projekta bit će i na jačanje kapaciteta Komore kroz edukacije zaposlenika stjecanjem kompetencija za upravljanje promjenama te prilagodbom poslovanja digitalnom dobu. Cilj edukacijskog programa, uz upravljanje promjenama je izrada alata za kontinuirani razvoj prijedloga za unaprjeđenje postojećih i razvoj novih usluga Komore.

Uz optimizaciju postojećih procesa i poslovnih djelatnosti Komore, projekt Digitalna komora omogućit će i izradu novih usluga i servisa te unaprjeđenje postojećih i uvođenje novih projekta.

Pristup Gospodarskoj mreži imat će sve članice HGK, a u primjeni će biti od idućeg tjedna. Projekt Digitalna komora provodi se do 1. siječnja 2020. godine kada će svih osam proizvoda biti u operativnoj funkciji. Uz Gospodarsku mrežu koja je najznačajnija bit će i moduli koji se odnose na financiranje, učenje, zakonodavstvo, promocije i sajmove, javne ovlasti i drugo.IMG 1987

- Naš cilj je vrlo jasan. Svaka naša članica treba dobiti što više usluga i informacija putem digitalnih alata jer je nemoguće s postojećim brojem zaposlenika doći do 130 tisuća članova koliko HGK trenutno ima. Namjera je da 1. siječnja 2020. postanemo komora bez papira i u našim internim procesima – zaključio je dr.sc. Tomislav Radoš.

Tekst/foto: D.K.