Petak, 27 Srpanj 2018 15:19

Zvečevo riješilo financiranje i planira nove proizvode

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IAKO SU 2017. ZAVRŠILI MINUSOM VEĆIM OD 33 MILIJUNA KUNA POZITIVNE VIJESTI IZ POŽEŠKE TVRTKE - 

POŽEGA - Požeški konditor Zvečevo u prošloj godini, karakterističnoj po traženju izlaza iz teškoća kroz predstečajnu nagodbu, zabilježio negativni rezultat u iznosu od 33,84 milijuna kuna, proizlazi iz njihove objave na Zagrebačkoj burzi. 
Prvi je to financijski podatak u odnosu na 2017. koji dolazi službeno, tj. iz same kompanije.

Objavljen je u sklopu dopune poziva za sudjelovanje na redovnoj godišnjoj skupštini dioničara 30. kolovoza. Pored većinskog vlasnika Zdravka Alvira (60-ak posto), ovo se potencijalno može ticati i onih iz redova malih dioničara, među kojima se ističu, primjerice, država koja preko CERP-a drži 1,3%, ali i Agrokora (3,14%) te Nenada Bakića (2,25%). 
Pokazuje se tako da je predstečajnim sporazumom s vjerovnicima tvrtka spašena – početkom godine doneseno je rješenje u vidu sudske potvrde sporazuma s vjerovnicima koji su pristali na 70% otpisa dugova ukazavši time veliko povjerenje, ali i da još manjkaju službene informacije kako se odvija poslovanje. Po nekima mogući je razlog za to u izvorima dodatnog financiranja potrebnog za nove planove.

Što se, pak, ispunjavanja obveza prema vjerovnicima predstečajne nagodbe tiče, nad tim dežura bivši povjerenik Milan Nakić jer je obvezan nadzirati kako dužnik ispunjava predstečajni plan. Na redu je druga tranša obveza koja dospijeva 15. srpnja, a njezino je namirenje u tijeku, i prema Nakiću, Zvečevo uredno ispunjava obveze. 
S druge strane, zanimljivo, još se čekaju GFI za 2017., i zbog toga se i ova prehrambena tvrtka našla u društvu onih kojima je izrečena javna opomena od strane Zagrebačke burze. Kako u zakonskim rokovima nije ispunjena ova obveza, tako nije predano ni izvješće za prvi kvartal, pojašnjava se u toj odluci burze.

Kako bilo, poslovanje tvrtke je stabilno, doznajemo da Zvečevo ima potrebna obrtna sredstva, pa je prema tvrdnjama predsjednika Uprave Zdravka Alvira i financiranje – riješeno.

Nagađa se da je ta poluga od ključne važnosti za nove planove. Alvir je po tom pitanju škrt na informacijama, pa je želio samo otkriti da su “u tijeku aktivnosti na planu novih proizvoda”.

Upućeni ipak skreću pozornost na tempo, i tako navode da su konkretne odluke u pogledu širenja palete proizvoda, ali i redizajna dijela njih te precizni hodogram marketinških aktivnosti, što uključuje i poteze na planu povećanja vidljivosti proizvoda na policama, ipak ostavljene za jesen, odnosno konkretni potezi će biti poznati tek nakon skupštine. Neslužbeno se doznaje i da prodaja u prvi pola godine raste te da je cilj širenje asortimana uz povećanje volumena prodaje, uključujući i nova tržišta, no ostaje nepoznanica za koliko, što i kako.

Tekst: poslovni.hr Foto: arhiva