Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2018 16:30

Stroj rješava evidentan problem nedostatka radne snage i proizvodnju duhana čini dohodovnom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HRVATSKI DUHANI PREDSTAVILI RAD SA STROJNIM  BERAČEM DUHANA   -

VIROVITICA - Hrvatski duhani, najveći domaći otkupljivač duhana koji posluje u sustavu globalne kompanije British American Tobacco (BAT), u suradnji s Udrugom proizvođača duhana „Krupan list“, predstavili su sredinom kolovoza u Turnašici strojni berač duhana kojeg su u sklopu pilot projekta testiranja strojne berbe duhana u Hrvatskoj kreditirali kooperantu Ivanu Martinušiću.

Bruno Sokele IMG 7480 800x533 - Pilot projekt nabavke strojnog berača pokrenut je zbog ublažavanja problema nedostatka radne snage, a cilj je ispitati potencijal tehnologije mehaničke berbe na hrvatskim poljima. Ako se projekt pokaže uspješnim, nastavit ćemo ga provoditi i u suradnji s drugim kooperantima. I ovaj će projekt doprinjeti poboljšanju uvjeta proizvodnje duhana što će vjerujemo potaknuti nove poljoprivrednike na uzgoj duhana za kojeg, kao dio BAT grupe, imamo zagarantiran otkup - kazao je na predstavljanju berača Zlatko Pleša, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana.

Ivan Martinušić predstavio je berač koji ima kapacitet oko 70 hektara godišnje. - S obzirom na to da mislimo proširiti proizvodnju duhana, smatramo da će nam se nabavka ovog stroja isplatiti, tim više što je evidentan nedostatak radne snage za branje duhana - dodao je Martinušić napominjući da je preduvjet za uspješno korištenje berača da je duhan posađen u pravilne redove, jer u protivnom, berač ne može obaviti svoju funkciju.Bruno Sokele IMG 7499 800x533

S obzirom kako je duhan jedna od izrazito važnih poljoprivrednih kultura za požeško-slavonski i virovitičko-podravski kraj, među brojnim gostima na predstavljanju inovacije u proizvodnji bili su i zamjenik župana Darko Žužak i Marin Aragović iz Upravnog odjela za gospodarstvo poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske Županije, ujedno i zamjenik načelnika Općine Pitomača te gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Vrijednost ukupne proizvodnje duhana u Hrvatskoj godišnje premaši 120 milijuna kuna, što je preko 60 posto ukupne vrijednosti proizvodnje krumpira, preko 60 posto vrijednosti proizvodnje voća i gotovo polovica vrijednosti proizvodnje maslinovog ulja u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost duhana koji su lani otkupili Hrvatski duhani dosegla je 95 milijuna kuna, što predstavlja rast vrijednosti proizvodnje otkupa za više od trećinu u proteklih 10 godina, dok je prosječna otkupna cijena za kooperante u istom razdoblju povećana čak 54 posto.