Nedjelja, 23 Rujan 2018 12:38

Sajam OPG-ova, novih proizvoda slavonskog sela i poveznica sa ruralnim turizmom

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

3. SAJAM AGROTUOUR SLAVONIJA NA POŽEŠKOM TRGU –

POŽEGA - Po 3. puta za redom na požeškom Trgu sv. Trojstva u organizaciji Poljoprivredne televizije Požega održan je Sajam Agro Tour Slavonija. Svoje proizvode izložilo je 30 OPG-a, obrtnika i poljoprivrednih proizvođača s područja Slavonije, a uz klasične poljoprivredne proizvode i hranu, sve je više novih poljoprivrednih proizvoda, od lavande, aronije, konoplje, batata, egzotičnog voća, ljekovitog bilja. Na sajmu je bila dobra ponuda proizvođača meda i mednih proizvoda, proizvođača sireva, bučinog ulja i sjemenki, crvene slatke i ljute paprike, čajeva i ljekovitih pripravaka, ali i zlatoveza, ručnih radova, suvenira i drvenih igrački. Bilo je i nekoliko štandova poljoprivrednih strojeva, opreme i alata, te svakom domaćinstvu potrebnih elektro proizvoda, malih strojeva i aparata koje je izložila tvrtka Alles elektromaterijal koja je bila i glavni sponzor sajma.

Izlagače, poljoprivredne proizvođače i brojne posjetitelje pozdravio je osnivač Poljoprivredne televizije Thomas Heinz Pandžić i predsjednik HGK ŽK Požega Luka Balenović koji je istakao da kupnjom hrvatskih i domaćih proizvoda svakako i otvaramo i čuvamo radna mjesta u Hrvatskoj. HGK će uvijek poticati ovakve projekte koji promiču domaće proizvode.

U ime domaćina grada Požege obratio se zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha i istakao važnost ovakvih gospodarskih događaja.

- Lijepo je danas biti na našem središnjem trgu koji je, kako i samo ime kaže, mjesto gdje se oduvijek okupljalo i tržilo. Zato je ovaj sajam na pravom mjestu, u pravo vrijeme. Jesen je pred nama, a jesen je u Slavoniji uvijek bila lijepa i plodonosna, baš kako to prikazuje i ovaj sajam. Zahvaljujem organizatorima i vama izlagačima koji ste došli, a naši Požežani će uživati u ljepoti cijelog sajma - rekao je Troha.

Jedan od najvećih zagovornika domaće hrane ali i svega što dolazi iz naših krajeva je svakako požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji se obratio prigodnim riječima i otvorio sajam.

- Pozdravljam vas sve u najljepšoj županiji Hrvatske, a posebno organizatore koji promoviraju i dušu i bogatstvo ove naše predivne Slavonije. Trg se sve više popunjava ljudima koji žele vidjeti što to naši Slavonci u jesen proizvode. Proizvodi su to koji su se ovog proljeća sadili, a danas pokazuju što mi sve možemo dati cijeloj Hrvatskoj. Čestitam izlagačima koji su danas ovdje, preko 30 OPG-a koji su ključ razvoja naše poljoprivrede u cijelosti, a ovime mi dajemo poruku da Slavonija živi. Mi svi zajedno možemo stvoriti bogatije društvo za nas, za našu djecu i našu unučad. Županija podupire ovakve manifestacije i podupirat će ih i izdašnije. Pozivam vas da ustrajete, jer je u Slavoniji uvijek bilo teško, no Slavonija je uvijek živjela i živjet će dalje s žuljevitim rukama, znojem i suzama, ali bilo je i pjesme, slavlja. Stoga se zainatimo i sada, pokažimo svima da ni u težim vremenima nismo odlazili, a vi svi posjetitelji kupite nešto jer to je naše izvorno, slavonsko - istaknuo je župan Tomašević.

U kulturno umjetničkom dijelu nastupili su KUD Bektež, koji je na prostoru trga pripremio i scenski prikaz običaja berbe grožđa, tradicionalnih jela koja su se jela tom prigodom, ali i pjesme i kola koja su se izvodila u tim prigodama.