Ispiši ovu stranicu
Utorak, 27 Studeni 2018 09:20

Budući graditelji i stolari uspješno odradili stručnu praksu u Njemačkoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Provodeći projekt mobilnosti VOCOS 4 pod nazivom „Učenje na radnom mjestu za učenike strukovne škole 4“ , deset učenika Obrtničke škole Požega iz tri zanimanja-stolar, soboslikar-ličilac i zidar, odradili su dvotjednu stručnu praksu u Frankfurtu am Main (Njemačka). Mobilnost je provedena  u terminu od 03. do 18. ovog mjeseca. Učenici su bili smješteni u hostelu uz rijeku Majnu i tou blizini stanice za javne prijevoze uz stari dio grada sa brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima. Svi sudionici projekta su dobili pokaze za vožnju sredstvima javnog prijevoza (S-bahn, U-bahn, tramvaj i autobus), te detaljne upute s planom grada i lokacijama za praktični dio aktivnosti. 

Tri učenika zanimanja stolar su odrađivali praksu na tri različite lokacije u pokrajini Hessen. Učenici zidarske struke su imali praksu na gradilištu u gradu Darmstadtu, dok su učenici soboslikarske struke odrađivali svoju praksu na zapadnom dijelu Frankfurta.

Oni su imali mentore koje je imenovao poslodavac, a oni su ih upućivali u radne zadatke, pratili njihov rad na radnim mjestima, te na kraju ocijenili njihovo zalaganje i napredak. S učenicima u pratnji bio je nastavnik požeške Obrtnčke iz škole prof. Ivan Kovačević, koji im je bio cjelodnevna potpora.

Partnerska institucija škole u Frankfurtu am Main je bio Hrvatski gospodarski savez u Frankfurtu.

Program prakse učenici su u potpunosti savladali, a poslodavci su izrazili zadovoljstvo radom i motivacijom učenika, kao i spremnost  na daljnju suradnju s Obrtničkom školom iz Požege. Za svoj predan rad učenici su dobili certifikate koji će im zasigurno pomoći pri traženju zaposlenja. Nova znanja i vještine, te iskustvo boravka i rada u Njemačkoj učenici će prenijeti svojim kolegama u školi kako bi potaknuli ostale učenike da se prijavljuju za sudjelovanje u ovakvim projektima mobilnosti koji preferiraju međunarodnu suradnju strukovnih škola i njihovih učenika.

Galerija slika