Četvrtak, 06 Prosinac 2018 17:53

Ivo Enjingi ponovno u samom vrhu na 13. Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva u Zagrebu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAGREB – Poznati vinar i vinogradar iz Hrnjevca Ivo Enjingi, ponovio je uspjeh iz prijašnjih godina na ovogodišnjem održanom 13. Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva u Zagrebu te dobio zlatnu medalju. Enjingi je na ocjenjivanju vina, na kojem je, u konkurenciji 160 uzoraka, došao u sami vrh. Tako je za vino Venje bijelo, barrique, kasna berba 2006. godine dobio priznanje, a vino je svrstano u kategoriju “Vinskih zvijezda”.

Ova vinska manifestacija organizirana je u Hotelu Esplanada, a okupila je nekoliko stotina vinara iz Hrvatske i susjednih država. Svi koji drže do sebe i bave se vinom na bilo koji način u ovoj regiji bili su u Zagrebu.

Nakon dodjele priznanja Enjingi je sudjelovao u radionici koja je okupila novinare, someliere, vlasnike vinoteka, kupce i vinske znalce kako iz Hrvatske tako i inozemstva. Kušalo se desetak vina a riječ je o graševinama od kojih se većina nalazi na tržištu i sva su nagrađivana na svjetskim, europskim i državnim manifestacijama. Međutim, nekoliko ih je prvi puta javno kušana.

Degustaciju je uz Enjingija vodio sommelier Ivo Kozarčanin, novinar i poznati znalac vina. Započeto je s graševinama iz prošle i pretprošle berbe, a na tržištu će se naći za koju godinu. Mlađa godišta vina su uzeta iz bačvi jer još nisu odležavanjem postigla puni potencijal.

Posebno je bila zanimljiva Graševina iz 1990. godine koja s obzirom na starost od 28 godina zadržala osebujnost i svježinu. Uslijedile su i vina drugih godišta: 1994., 1997., 2002. i 2007. i koja se nalaze u arhivi. Na kraju vrhunska crna vina Venje iz 2006. godine, Pinot crni iz 2009. godine.

Ovom degustacijom Enjingi je pokazao da se njegovim ekološkim načinom proizvodnje bez primjene selekcioniranih kvasaca i sumpora mogu dobiti vina izuzetne kakvoće i koja se svrstavaju u sam svjetski vrh. Svi su za Ivina vina imali samo riječi pohvale.

Za gastro ugođaj i hranu koja je pratila degustaciju pobrinuo se poznati splitski ugostitelj i vlasnik kultnog restorana Noštromo i ovogodišnji vinski kum Enjingijevog podruma, Zlatko Marinović. U pripremi jela korištena su Enjingijeva vina. Za ovu prigodu Mljekara BIZ iz Buka pripremila je sir s vinom Venje crno.