Petak, 14 Prosinac 2018 11:43

Fajfer fest u nedjelju 16. prosinca prikazuje crnu slavonsku svinju

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PRVA GASTRO I TRADICIJSKA MANIFESTACIJA NA PODRUČJU OPĆINE ČAGLIN - 

ČAGLIN – Po prvi puta se i Općina Čaglin uključuje aktivno u organizaciju etno, gastro i tradicijskih manifestacija. Ove nedjelje, 16. prosinca na prostoru tamošnjeg Nogometnog kluba Omladinac od 11 sati, u velikom šatoru, organizira zanimljivu i jedinstvenu gastro i tradicijsku manifestaciju “Fajfer Fest Čaglin 2018”. Ovu manifestaciju potpomogla je Požeško-slavonska županija i Udruga Požeški čuvari baštine. Očekuje se veći broj posjetitelja koji će moći vidjeti primjerke crne slavonske svinje od nekoliko uzgajivača fajferice, a u tradicionalnom slavonskom običaju pripremanja mesnih specijaliteta pripremat će se kobasice, kotlovina i čobanac od crne slavonske svinje. Sve pripremljene delicije posjetitelji će moći i kušati i ocijeniti razliku od današnjih tovljenika i križanaca koji se koriste u uzgoju. Meso crne slavonske svinje tvrde svi je puno ukusnije, jer je drugačije strukture, zbog specifičnog uzgoja na otvorenom. Taj okus mnogi su već zaboravili, jer fajferica je dugo bila potiskivana i gotovo nestala u uzgoju. Danas se ponovno vraća u uzgoj, njeno meso je sve cjenjenije na gurmanskim stolovima, a posebni su i suhomesnati specijaliteti. Danas je na cijeni jer se fajferica uzgaja u gotovo ekološkim uvjetima i ekološkom okruženju.

Kako nam je potvrdio općinski načelnik Dalibor Bardač, upravo gotovo ekološki uvjeti na cijelom području općine Čaglin, gdje nema nikakve industrije, gdje su velike površine pod šumom i pašnjacima, gdje je sve veći broj poljoprivrednika i ratara prešao na ekološku poljoprivredu je idealan za uzgoj fajferice. Već nekoliko proizvođača ima, a upravo ovaj Fajfer festival treba pridonijeti popularizaciji crne slavonske svinje, kako u uzgoju, tako i u brandiranju mesa i suhomesnatih specijaliteta. Puno u tom povratu uzgoja crne slavonske svinje pomogla je i Požeško-slavonska županija i osobno župan Alojz Tomašević koji je izborio i dodatne poticaje za fajfericu, kako od županije, tako i od države.

Fajfer fest ima i edukativni karakter za sadašnje i buduće uzgajivače crne slavonske svinje, jer se organizira prigodno predavanje koje će održati dr. sc. Vladimir Margeta s Fakulteta agro-biotehničkih znanosti iz Osijeka. Na predavanju će se govoriti o važnosti i uzgoju crne slavonske svinje, posebno u ruralnim područjima kakvo je područje općine Čaglin.

U Fajfer fest uključile su se i sve udruge i OPG-i s područja općine Čaglin, lovci koji će pripremati slavonski čobanac, vatrogasci, sportaši, udruge mladih i umirovljenici koji će sudjelovati u prikazu tradicionalnog seoskog kolinja, obradi mesa, topljenju masti i pripremanju čvaraka, pripremanju mesnih specijaliteta i kobasica, te pripremi kotlovine koja će se besplatno objedovati na festivalu. Kao poseban specijalitet bit će pripremljena i crna slavonska svinja pečena na otvorenoj vatri na ražnju. Naravno da je pripremljen i kulturno-umjetnički program i slavonski tamburaši koji će zabavljati posjetitelje. Nastupit će mladi tamburaši TS De Gotho iz Grabarja, koje vodi Mihael Ribičić. Organizatori su za sve posjetitelje pripremili i odlična vina domaćih vinara.

(AGM Kruna)