Utorak, 22 Siječanj 2019 13:52

Kroz Agro-tech obrazovano 13 vinara/podrumara i 28 računalnih operatera

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VELEUČILIŠTE U POŽEGI NOSITELJ OBRAZOVANJA ZA INTEGRACIJU NA TRŽIŠTE RADA -

POŽEGA – Podjelom uvjerenja o završenom obrazovanju završene su edukacije u projektu Agro-tech, obrazovanje za integraciju na tržište rada. Nositelj projekta je Veleučilište u Požegi, a partner Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Požega. Provedba projekta traje je 14 mjeseci, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 661 tisuću kuna, od čega je EU potpora 561.862 kune.

Projekt ima za cilj poboljšati status dugotrajno nezaposlenih osoba povećavajući razinu socijalne uključenosti i pristup tržištu rada u STEM sektoru. Nezaposleni polaznici stekli su znanje i osposobljeni su za računalnog operatera i vinogradara/podrumara. U sklopu edukacije izradili su i svoj poslovni plan koji će ih učiniti konkurentnijim i stvoriti mogućnost zapošljavanja ili samozapošljavanja.

Nakon 120 sati obuke stekli su kvalifikaciju ili prekvalifikaciju koja će im doprinijeti povećanju znanja, razvoju novih vještina i kompetencije odraslih osoba i njihove konkurentnosti na tržištu rada. Edukaciji su pristupile osobe starije od 34 godine koje su bile u evidenciji Zavoda za zapošljavanje kao dugotrajno nezaposlene osobe s područja Požeško-slavonske županije.

- Uvjerenje o osposobljenosti dobili su 13 vinogradara/podrumara i 28 računalnih operatera, od ukupno 57 osoba koja je krenula na osposobljavanje, no tijekom godinu dana neki su se zaposlili, otišli u potrazi za poslom ili nisu bili redovni na nastavi. Uvjerenje će im služiti za upis u radnu knjižicu i evidenciju na zavodu za zapošljavanje i moći će konkurirati za zapošljavanje i u ovom novom zanimanju – istakla je voditeljica projekta Marina Jelčić Vidačić prilikom uručenja uvjerenja.

Na završenoj edukaciji čestitali su profesori Veleučilišta u Požegi koji su sudjelovali u edukaciji, prof. dr. sc. Berislav Andrlić, prof. dr. sc. Robert Idlbek i prof. dr. sc. Branka Svitlica. – Cjeloživotno obrazovanje je i kod nas zaživjelo i ovo je naš drugi projekt obrazovanja odraslih osoba i povećanja njihove zapošljivosti. Ovdje vas je bilo sa različitim predznanjima, no moram istaći da su se svi jako trudili, pokazali veliki interes za znanjem i na kraju polučili određeno znanje. Nadam se da će vam to pomoći u budućem radu ukoliko se već s time bavite ili da će vas to možda potaknuti da se uključite u taj posao – istakla je Branka Svitlica uz uručena uvjerenja.