Četvrtak, 02 Svibanj 2019 10:50

Udruga OPG-ova "Život" nezadovoljna što se poljoprivredno zemljište daje bivšim Agrokorovim tvrtkama po povlaštenim uvjetima"

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Udruga OPG-a Hrvatske „Život“ još jedanput izražava svoje nezadovoljstvo izaslanstvom Ministarstva poljoprivrede čiji su predstavnici došli obrazložiti Zakon o poljoprivrednom zemljištu i nacrte Pravilnika vezanih uz navedeni Zakon, iako su u pozivu na tematski skup jasno definirane teme o kojima će se raspravljati. Isti nisu bili (prema njihovima navodima) ovlašteni davati informacije ili nisu bili upoznati s informacijama vezanim uz prenošenje koncesijskih prava na zrcalne tvrtke iz sustava Agrokora.

U isto vrijeme Ministar Tolušić uopće ne odgovara na nikakva pitanja vezana za državno poljoprivredno zemljište, zemljište u zakupu bivših Agrokorovih tvrtki, upisivanje zemljišta u ARKOD bez ugovora i drugo. Kompletno ministarstvo ignorira te probleme a i kad odgovara na te probleme ministar se skriva, te šalje niže rangirane tajnike ili djelatnike koji do sada nisu dali niti jedan suvisli odgovor. I dok ministar šuti, pritisak se radi na gradonačelnike/načelnike da potpišu Anekse ugovora za bivši Agrokor na novonastala društva sada iz grupacije Fortenova, čak i uz pomoć DORH-a koji također daje objašnjenja koja nisu u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

I dok se pojedine novonastale tvrtke ( nova tvrtka i novi OIB ) upisuju u ARKOD na zemljište bez ugovora o zakupu što po važećem Pravilniku o upisu zemljišta nije dopušteno za državno zemljište, ministarstvo opet ne reagira. U isto vrijeme svjedoci smo ispisivanja više tisuća hektara zemljišta iz ARKODA koje se koristilo za ispašu stoke. Ti pašnjaci su se mogli upisati u ARKOD u prošlom razdoblju jer je i sama Agencija to dopuštala i pozivala poljoprivrednike da moraju upisati svu zemlju koju koriste.

Iz svega toga vidimo samo nastavak politike nejednakosti koja se sprovodila zadnjih 25 godina u poljoprivredi u svim segmentima i gdje smo dijeljeni na male i velike koji mogu sve pa ako treba pišu zakoni i pravilnici prilagođeni njihovim potrebama. Takvo dijeljenje je i jedan od razloga stanja u poljoprivredi a rezultiralo je Agrokorom gdje je najveći trgovački lanac u isto vrijeme i najveći poljoprivredni posjednik što je nepoznanica u EU ali i u svijetu.

Iz tih svih razloga tražimo od gradonačelnika i načelnika da se pridržavaju Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Tu svakako mislimo na kontrolu ispunjenja obaveza gospodarskog plana i ugovora bivših. Također tražimo da se postupak za bivše Agrokorove tvrtke vodi prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu gdje se na njih odnosi Članak 40, (3), j), nesolventnost. Isto tako u Članku 40, (4), decidirano stoji: Aneks ugovora iz stavka 3. ovoga članka sklapaju jedinice lokalne samouprave odnosno Grad Zagreb s novim zakupcem, a na aneks ugovor odgovarajuće se primjenjuju odredbe članka 38. ovoga Zakona.

Članak 38. pogotovo (1) i (7)) im zapravo daje pravo da se kandidiraju, natječu i budu izabrani za zemljište zajedno sa svim ostalim poljoprivrednicima u skladu sa zakonom.

U provođenju natječaja lokalna samouprava mora voditi računa o Članku 36. i Članku 31 pogotovo stavku (6) i (7) o veličini katastarske čestice i proizvodno tehnološke cjeline. Što znači da je ograničena veličina površine čestice i ne mogu pojedinci uzimati stotine ili tisuće hektara ako se sastoje od više katastarskih čestica. Površine veće od 100 hektara se mogu dati u zakup ako tu proizvodno-tehnološku cjelinu čini jedna katastarska čestica.

Također za veće parcele samostalnu odluku zbog veličine iznosa zakupa ne mogu samostalno donijeti gradonačelnici i načelnici već tu odluku mora donijeti gradsko i općinsko vijeće.

U više navrata smo bili svjedoci lažnih informacija koje su dolazile od ministara, tajnika, predstavnica Fortenova grupe i drugih koji su izjavljivali da su gotovo svi potpisali ugovore za poljoprivredno zemljište. Po našim informacijama to je netočno, zapravo nitko ili skoro nitko nije od općina i gradova potpisao zakup poljoprivrednog zemljišta za bivše Agrokorove tvrtke, tj. tvrtke Fortenova grupe.